Pojištění kola proti krádeži: Jak se vyhnout problémům a podvodům?

na kole

[obsahova-navigace]

Nová kola milovníků cyklistiky, hobby závodníků a nadšenců bajku stojí stovky tisíc. Některé modely se kradou vysloveně na zakázku. Pojištění kola je v těchto případech prakticky nutnost. Statistiky jsou nemilosrdné i k nahlášeným případům. Přes 90 % ukradených kol se nikdy nevrátí svému majiteli. Myslete proto na všechna pojištění, která jsou dostupná v souvislosti s cyklistikou:

  • pojištění domácnosti,
  • připojištění k pojištění domácnosti,
  • samostatné pojištění kola,
  • cykloasistence,
  • úrazové pojištění,
  • pojištění odpovědnosti.

krádež kola

Krádeže kol jsou u nás velice časté

Krádeže kol jsou u nás běžnou záležitostí. Nahlášených je ročně přes 9.000 ukradených kol, celková bilance je ale daleko horší. Z velké části se informace o krádeži na policii ani nedostane. Když vám zmizí deset let staré kolo ze stojanu před obchodem, mávnete nad tím rukou. Ačkoliv vaše staré kolo nemělo valnou hodnotu, pořízení nového kola už je docela pálka.

Tip! Plánujete pořízení nového kola pro sebe nebo jiného člena rodiny? Stáhněte si zdarma slevové kódy na nákupy v online obchodech a ušetřete.

Pojištění domácnosti zahrnuje i sportovní výbavu

Často ani nevíme, že je kolo ve skutečnosti pojištěné. Jde tak trochu o skrytou položku. Pokud máme sjednané pojištění domácnosti, je její součástí také pojištění kola proti krádeži.

Ve standardním pojištění domácnosti najdeme řádek „věci mimo místo pojištění“. Právě sem patří kola a další sportovní výbava. Např. lyže, držáky na kola, brusle, golfové hole, koloběžky, potápěčská výbava. Podmínkou pro vyplacení pojistného plnění je, že zloděj musí překonat nějakou překážku a sportovní náčiní je odložené na místě k tomu určeném. Projde vám tak krádež kola ze zamčeného sklepa. Věnujte pozornost smluvním podmínkám a části věnované zabezpečení.

Pojistné limity se liší u různých pojišťoven

Zhruba se pohybují od 5.000-50.000 Kč. Výhodou je, že pojistka kryje nejen jednotlivce, ale i členy společné domácnosti. Vztahuje se i na věci půjčené. Nevýhoda spočívá v tom, že se vztahuje jen na odcizení.

K pojištění domácnosti si můžete sjednat s pojišťovnou také speciální připojištění. V takovém případě budete mít širší spektrum rizik. Nezůstanete jen u krádeže, ale součástí je i vandalismus, dopravní nehody a živly.

Tip! Sportovní vybavení, jako jsou kola, lyže, brusle nebo golfové hole, můžete zabezpečit i pomocí pojištění domácnosti. Pokud si zajistíte tuto ochranu, nemusíte se obávat, že vám ukradnou kolo ze zamčeného sklepa. Nezávazně si můžete porovnat nabídku pojišťoven zde:

Srovnání pojištění domácnosti

pojištění kola

Cyklopojištění má smysl u dražších modelů kol

S růstem cen cyklistických kol, rozvojem elektrokol a celkovou oblibou cyklistiky u nás přišly pojišťovny se samostatným pojištěním. Cyklopojistka pokrývá nejširší spektrum rizik. O přesném znění mohou majitelé kol s pojišťovnou přímo jednat. Součástí bývá

  • pojištění krádeže,
  • vandalismus,
  • poškození při přepravě,
  • pojištění poškození při nehodě.

Pojištění kola je vhodné pro majitele dražších kol. Při sjednání se obvykle dokládá potvrzení o pořízení s uvedenou cenou kola, která má vliv na výslednou cenu pojištění. Toto pojištění vychází na 2.000 Kč/rok pro kolo v hodnotě 35.000 Kč. Na druhou stranu pojišťovna zohledňuje v částce pojištění také věk cyklisty/majitele kola, typ kola a plánované použití.

Pojistku si můžete zařídit i pro starší kolo

Nebraňte se tomu. Pojišťovna od vás bude chtít kolo vidět a ideálně převést na pobočku, aby si ho mohla nacenit. Na starou skládačku samotné pojištění nejspíš nemá smysl sjednávat. Vystačíte si s pojištěním domácnosti. Ale na staré profi kolo už ano.

Součástí samotného pojištění bývá i cykloasistence:

  • doprava do a ze zdravotnického zařízení,
  • doprava cyklisty v případě vybití baterie elektrokola,
  • dovoz nabité baterie, dobití baterie,
  • převoz kola
  • oprava kola v případě nehody, poruchy

Tip! Milujete cyklistiku? Myslete i na své zdraví. Srovnání úrazového pojištění vám poskytne ochranu v případě nečekaných událostí na kole.

Nejlevnější úrazová pojistka

Pojištění odpovědnosti pro dospělé i děti

S cyklistou v běžném provozu je to trochu těžké. Řidiči automobilů jsou z pomalejších cyklistů na nervy, cyklisté jsou nervózní z rychlých aut. A ačkoliv se cyklista pohybuje po silnicích a bývá účastníkem i viníkem dopravních nehod, nesjednává si povinné ani havarijní pojištění.

V případě, že se mu smýknou řídítka a odřel zaparkované auto, platí opravu ze svého. Za děti nese odpovědnost rodič. K tomu se cyklista můžeme dočkat pokuty za porušení pravidel silničního provozu (např. nedání přednosti v jízdě). I v tomto směru se dá situace ošetřit. Pokud máte sjednané pojištění odpovědnosti, máte vyhráno. Součástí občanského pojištění je i cyklistika.

  • Počítejte s výlukami z pojištění při jízdě pod vlivem alkoholu, drog, úmyslného způsobení nehody.
  • Na vlastní zranění pak stačí úrazové pojištění. Krácení plnění vás ale čeká v situacích, kdy jako cyklista nemáte helmu.

S elektrokoloběžkou a elektrokolem je situace o něco komplikovanější. Za určitých podmínek musíte mít sjednané povinné ručení. O tom se více dozvíte v našem dřívějším článku.

dětské kolo

I dětská kola registrujte a opatřete zámkem

U malých dětí jsou ztráta kola nebo krádež spojené spíš s emočním vypětím. Pro děti samotné není cena stroje rozhodující. Na cesty do školy a parkování ve školních stojanech je vhodné mít kolo spíš na doježdění a téměř na zničení. Obvykle ho totiž děti někam bezstarostně mrsknou a dál se o něj nestarají.

Když už vyrážíte na výlety, nebo má dítko kolo jako koníček, pak mu nejspíš pořídíte kolo vyšší hodnoty. Je také na zvážení každého rodiče, zda i pro něj nesjednat pojištění kola.

Kolo si zaevidujte v registru jízdních kol. Každé kolo má jedinečné výrobní číslo (číslo rámu). Krádeži nezabráníte, ale ztížíte zloději přeprodej. Každý kupující si může číslo v registru ověřit a vyhnout se podvodu.

Vyšší zabezpečení získáte také pořádným zámkem. Zapomeňte na zámky vhodné k poutání helmy. Každý dospělý je dokáže v průběhu pár minut ukroutit. Abyste měli na cestách na kole daleko od domova jistotu, že máte na čem jet i domů, volte bytelný účkový zámek. Novinkou je také zámek, který se ovládá přes mobilní aplikaci.

Tip! Kam vyrazit na kole i pěšky? Inspirujte se našimi dalšími články:

10 českých minipivovarů s nejlepším venkovním posezením
Průvodce milovníka českého vína: vinné stezky, sklepy a festivaly
15 nejzajímavějších výletů v Čechách