Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků

kdy odvzdušnit topení

[obsahova-navigace]

Domov si jednoznačně chceme udržet v teple. To platí pro všechny bez ohledu na to, zda topí pevnými palivy, elektřinou nebo plynem. Jedním z klíčových kroků k efektivnímu vytápění je pravidelná údržba otopné soustavy. I jednoduchý zásah, jako je odvzdušnění topení, vám prodlouží jeho životnost a pomůže snížit náklady na energie. Podívejte se, jak a kdy odvzdušnit topení a na dnešní tipy a triky odborníků.

Kdy odvzdušnit topení?

Odvzdušňování je proces, při kterém se z radiátorů odstraňuje přebytečný vzduch. Ten totiž způsobuje horší výhřevnost topení. Odvzdušňování by mělo být součástí vaší každoroční údržby topení.

Rozhodně nastal ten pravý čas na odvzdušnění, pokud u své otopné soustavy narazíte na:

  • Chladné radiátory. Vzduch se neohřeje tolik jako voda. Pokud jsou vaše radiátory chladné nebo jen mírně teplé v horní části, je to zřejmý signál, že je třeba odvzdušnit topení. Typické je, pokud je topení horké kolem ventilu, ale v horní části už je chladné.
  • Přílišný hluk. Když slyšíte bublání, rachocení nebo cvakání v topení, může to být také známka vzduchových kapes.
  • Nízký tlak v systému. Čas na odvzdušnění nastává také ve chvíli, kdy máte nízký tlak v topení, který se pravidelně snižuje.
  • Nepravidelné vytápění. Pokud zaznamenáte, že topení nepravidelně vytápí různé části domu, vzduch v potrubí může být příčinou.

kdy odvzdušnit topení

Vše výše uvedené je jen známkou toho, že už musíte konat. Příště dejte rovnou na prevenci a topení pravidelně odvzdušňujte:

  • před začátkem topné sezóny,
  • po opravách,
  • v topné sezóně každé 3 měsíce.

Některá topení nejsou dokonale utěsněná, proto se do nich dostává po malých dávkách vzduch. Kontrola po 3 měsících vám zajistí jejich plný výkon. Pokud vaše topení potřebuje odvzdušnění častěji, je čas kontaktovat odborníka.

Jak odvzdušnit topení?

Na to, abyste se zbavili plynů v topení, nepotřebujete instalatéra. Odvzdušňování topení je relativně jednoduchý postup, který můžete provést sami.

Krok za krokem, jak na odvzdušnění:

  1. Vypněte oběhové čerpadlo. Zapněte topení a nastavte na každém tělese maximální vytápění. Tím se vzduch rozproudí a vyplaví se do topení. Dejte systému půl hodiny až hodinu čas.
  2. Najděte odpovídající odvzdušňovací ventil. Obvykle je umístěn na horní části radiátoru nebo na boční straně.
  3. Připravte nádobu. Postavte pod ventil nádobu nebo hadřík, abyste zachytili vodu, která bude během procesu odvzdušňování vytékat. Kolem ventilu můžete také omotat hadr.
  4. Odvzdušněte radiátor. Pomocí odvzdušňovacího klíče nebo šroubováku otočte ventil proti směru hodinových ručiček. Bude se uvolňovat vzduch. Dejte si pozor, může být horký. Po chvíli začne se vzduchem odcházet i voda. Ventil neotvírejte příliš a ani jej nenechávejte otevřený dlouho. Zbytečně by vám vyteklo více vody, kterou byste museli do topení doplnit.
  5. Zavřete ventil: Pokud už vytéká jen voda, je to signál, že všechny vzduchové kapsy jsou venku. Ventil můžete zavřít. K tomu použijte opět odvzdušňovací klíč nebo šroubovák.

A máte hotovo. Teď už jen překontrolujte, zda topení topí správně. Po ukončení odvzdušnění zapněte opět oběhové čerpadlo a zkontrolujte tlak. Pokud je to potřeba, doplňte vodu. Poté však počítejte s novým odvzdušněním. S vodou se do radiátorů dostanou vzduchové bubliny.

Tip! Neplaťte za energie víc, než musíte. Optimalizujte náklady za svůj domov a vyzkoušejte nezávazně naši kalkulačku zde:

Srovnání cen elektřiny

Specifika při odvzdušňování

  • V domě odvzdušňujte nejprve radiátory nejblíže kotli.
  • V bytových domech je potřeba odvzdušňovat všechna topení. Začíná se u nejnižších pater.

V některých panelácích mají ventil na odvzdušnění jen topení v nejvyšších patrech. Odvzdušnění tedy provádí jen horní patra, ale v součinnosti s ostatními obyvateli. Od nich je potřeba, aby svá topení zapnuli.

Někdy se však stává, že i ve spodních patrech jsou topení zavzdušněná. Tlak vody vzduch nevyžene do vyšších pater a spodní málo topí. V takovém případě už by situaci měl posoudit odborník, který může doporučit opětovné vypuštění a napuštění soustavy topení, nebo výměnu radiátorů.

Odvzdušňovat i podlahové topení?

Odvzdušňuje se i podlahové topení, které je naplněné vodou. Odvzdušňovací ventily jsou umístěny v rozvaděči a na kotli. Nejprve se všechny okruhy musí uzavřít. Na napouštěcí a vypouštěcí otvor se umístí hadice s vodou. Hadici napojte i na spodní těleso rozvaděče. Okruhy postupně zavírejte a otvírejte a dopouštějte vodou.

kdy odvzdušnit topení

Tipy a triky odborníků

Odborníci vám kromě základního odvzdušňování topení doporučí ještě další tipy a triky k maximalizaci úspor a zvýšení efektivity vytápění:

  • Zlepšení izolace. Modernizujte izolaci domu, abyste snížili nároky na vytápění a tím i náklady na energii.
  • Termostatické hlavice. Pokud si necháte nainstalovat termostatické hlavice na radiátory, budete moci regulovat teplotu individuálně v každé místnosti.
  • Pravidelné kontroly. Pravidelně kontrolujte stav topení a celé topné soustavy, abyste včas zaznamenali případné problémy.

Pravidelná údržba a správná opatření vám pomohou vytvořit teplý a příjemný domov. Jako bonus vás může hřát nižší spotřeba energie a přívětivější vyúčtování od vašeho dodavatele. Pokud si nejste jistí, kdy odvzdušnit topení a jak na to, domluvte se s instalatérem nebo jiným odborníkem.

Může se hodit… Jak ušetřit za topení: 15 chytrých způsobů, jak šetřit váš rodinný rozpočet