Někdo si na mě vzal půjčku. Co mám dělat?

někdo si na mě vzal půjčku

[obsahova-navigace]

Jak si na vaše jméno někdo může vzít půjčku?

K tomu, že někdo zneužije vaše osobní údaje a sjedná si na vaše jméno půjčku, nejčastěji dochází ve chvíli, kdy ztratíte občanský průkaz. U mnohých poskytovatelů půjček je totiž v současné době možné jednoduše sjednat půjčku online bez nutnosti osobní návštěvy pobočky pouhým nahráním informací z občanského průkazu. A někdy se bohužel jedná o cizí občanku.

Jak předcházet zneužití osobních údajů?

Existuje několik preventivních opatření, díky kterým můžete zneužití osobních údajů účinně předcházet:

  • Okamžitě nahlaste ztrátu nebo krádež občanky: Poskytovatelé půjček si ve většině případů ověřují, zda není občanský průkaz nahlášený jako kradený nebo ztracený. Pokud však krádež nebo ztrátu nenahlásíte, bude stále vedený jako platný. Co nejdříve proto v případě ztráty nebo krádeže občanského průkazu tuto skutečnost nahlaste na policii nebo obecní úřad s rozšířenou působností.
  • Dejte si pozor na to, kam své osobní údaje zadáváte: Špatnou zprávou je, že je možné zneužít osobní data i bez ztráty nebo krádeže občanky. Jak? Prostřednictvím údajů, které zadáváte na internetu. Pokud po vás někdo bude chtít na internetu osobní údaje, měl by vám při jejich získávání sám sdělit totožnost a kontaktní údaje. Podle odborníků je také na místě informovat se o tom, proč a na co daný subjekt osobní údaje požaduje.

někdo si na mě vzal půjčku

Jak zjistíte, že si na vás někdo vzal půjčku?

Dlouho jste nekontrolovali své doklady a najednou zjistíte, že postrádáte občanský průkaz. Máte strach z toho, že si na vaše jméno někdo vzal půjčku? To, zda jsou na vaše jméno vedené nějaké dluhy, si můžete ověřit v registrech dlužníků (např. dluhový registr Solus, Bankovní a Nebankovní registr klientských informací, Centrální evidence exekucí, Insolvenční rejstřík).

V těchto registrech však bohužel nenajdete malé nebankovní společnosti, takže se mnohdy o půjčce dozvíte až ve chvíli, kdy obdržíte obsílku s dlužnou částkou, nebo vás navštíví exekutor.

Někdo si na mě vzal půjčku: Jak postupovat?

Nyní už se dostáváme k tomu, jak se zachovat v případě zjištění, že si na vás někdo vzal půjčku. V první řadě zachovejte chladnou hlavu a začněte tuto situaci co nejdříve řešit. Jak?

  1. Prvním krokem by mělo být kontaktování věřitelské společnosti, u které je půjčka sjednaná. Věřiteli objasněte situaci a požádejte ho o pozastavení vymáhané dlužné částky, dokud se situace neobjasní.
  2. Věřiteli dodejte důkazy, že jste si půjčku opravdu nesjednali vy, například doložením e-mailové adresy, telefonního čísla nebo výpisu z účtu, na kterém je zřejmé, že jste vypůjčené peníze neobdrželi.
  3. Na policii podejte trestní oznámení na neznámého pachatele.

S největší pravděpodobností bude po předložení důkazů vymáhání půjčky, která byla sjednána neoprávněně, zastaveno. To však neznamená, že byla na vaše jméno uzavřená pouze jedna jediná půjčka a vše je tedy vyřešeno. Nezřídka se stává, že podvodník na cizí jméno uzavře půjček hned několik. Ověřte si proto své jméno v registru dlužníků.

Tip! Nejste v tom sami, mnoho lidí čelí podvodům s půjčkami. S naším srovnávačem získáte přehled o důvěryhodných poskytovatelích. Ochraňte se před nečekanými finančními nástrahami a vyberte si půjčku s nejlepším úrokem:

Najděte si nejvýhodnější půjčku

někdo si na mě vzal půjčku

Jaké následky může mít sjednání půjčky na vaše jméno?

Sjednání půjčky na vaše jméno může mít pochopitelně řadu negativních důsledků. Nejedná se pouze o riziko dluhů a exekuce. Zneužití osobních údajů může vést také k negativnímu záznamu v registru. To může mít v budoucnu za následek to, že bankovní nebo nebankovní společnost zamítne vaši žádost o půjčku.

Pokud tedy dojde ke sjednání půjčky na vaše jméno, ujistěte se, že budou veškeré nepravdivé informace odstraněny z registru.

Někdo si na mě vzal půjčku. To je situace, která je pochopitelně velmi nepříjemná, naštěstí ale není neřešitelná. Vždy je třeba tuto skutečnost nahlásit dané věřitelské společnosti, které předložíte důkazy, že jste půjčku nesjednali vy. Obrátit byste se samozřejmě měli i na policii.