Kam vyrazit na zimní brusle a jak šetřit při jejich výběru – koupit, či půjčit?

zimní brusle

[obsahova-navigace]

Kam vyrazit na zimní brusle?

Možností, kde si užít skvělé bruslení s celou rodinou, je napříč Českou republikou celá řada. Ve většině měst jsou zimní stadiony, které bývají v určité dny otevřené pro veřejnost, během zimních měsíců větší města lákají na kluziště pod otevřeným nebem, například v Praze jich v zimní sezóně najdete hned několik. Malá kluziště bývají také součástí vánočních trhů některých měst.

Bruslit samozřejmě můžete i na zamrzlých jezerech a rybnících, vždy se ale ujistěte, že je led dostatečně silný. 

Kam jít bruslit v Praze? 

Jak už jsme zmínili, v Praze můžete na brusle vyrazit hned na několik míst. Připravili jsme si pro vás dva tipy:

  • ICE ARENA Letňany: ICE ARENA Letňany je moderní víceúčelový areál, kde se kromě ledové plochy nachází také sauny, fitness nebo solárium. Zájemci o veřejné bruslení si zde mohou brusle půjčit (100 Kč a vratná záloha 1.000 Kč) nebo si nechat brusle nabrousit. Co se týče ceny za veřejné bruslení, dospělí platí 130 Kč, děti do 12 let 80 Kč a doprovod bez bruslí 60 Kč.
  • ICERINK: Velmi oblíbeným pražským zimním stadionem, kde je možné bruslit po celý rok, je moderní stadion ICERINK v Praze 10. Vstupné pro dospělé je tu 200 Kč a pro děti 170 Kč. Cena za půjčení bruslí je 100 Kč (s vratnou zálohou 1.000 Kč).

zimní brusle

Vyplatí si je koupit, nebo půjčit? 

To, jestli pro vás bude výhodnější si zimní brusle zakoupit, nebo si je pouze půjčit, se samozřejmě odvíjí od toho, jak často plánujete bruslit. Cena bruslí na led pro dospělé začíná už okolo 700 Kč, vysoce kvalitní zimní brusle pak pořídíte i za cenu okolo 6.000 Kč. Ještě na nižší částku se pochopitelně můžete dostat, pokud si je koupíte z druhé ruky.

Co se týče ceny za půjčení ledních bruslí na den, pohybuje se dle zvolené půjčovny okolo 100 až 200 Kč.

Tip! Pokud plánujete vyrazit na brusle častěji a vystačíte si s těmi levnějšími, bude pro vás výhodnější si je koupit. Nákup přes cashback vám zajistí vrácení peněz zpět.

Mall.cz  –⁠ až 4 % zpět z nákupu
Sportisimo.cz –⁠ až 7 % zpět z nákupu
Insportline.cz –⁠ až 1,5 % zpět z nákupu

zimní brusle

A co dětské zimní brusle? I ty se vyplatí koupit? 

Co se týče dětských bruslí a otázky jejich půjčení, nebo koupení, je situace trošku jiná, vzhledem k tomu, že dětská noha velmi rychle roste. V průměru malým dětem roste noha o 15 až 18 mm za rok a straším dětem zhruba o 8 až 12 mm. Je tak tedy potřeba kupovat stále nové brusle.

Koupení bruslí se tak v případě dětí vyplatí, zejména pokud budou chodit bruslit pravidelně, případně, pokud koupíte bazarové lední brusle. Cena nejlevnějších dětských bruslí se stejně jako v případě těch pro dospělé pohybuje okolo 700 Kč

Inspirujte se… i v našem dalším článku Kam na lyže s dětmi, aneb kde najdete ty nejlepší rodinné ski areály?

Jak o zimní brusle pečovat? 

Abyste prodloužili životnost bruslí a také aby vám brusle sloužily tak, jak mají, je důležité jim dopřát správnou péči. V čem péče o brusle spočívá?

  • Utírání nožů po bruslení: Abyste zabránili rezavění nožů bruslí, po každém bruslení nože utřete do sucha. 
  • Používání chráničů nožů: Životnost nožů prodlužuje také používání chráničů pokaždé, co opustíte kluziště. Chrániče jednak chrání nože bruslí a jednak povrch, po kterém se pohybujete. 
  • Sušení bruslí: Po bruslení bývají brusle často vlhké. Správné sušení bruslí se nijak neliší od sušení vlhkých bot. Brusle byste měli nechat vysušit při pokojové teplotě. Před tím, než dáte brusle sušit, vytáhněte z nich vložky a sušte je zvlášť. 
  • Broušení bruslí: Nože bruslí je třeba pravidelně brousit. Jak poznáte, že je ten pravý čas brusle nabrousit? Přejeďte nehtem hranu brusle. Pokud nehet na noži nezanechá stopu, měli byste nechat brusle nabrousit. 

Snad jsme vám udělali jasněji v tom, jestli se vám vyplatí si zimní brusle půjčit, nebo si je rovnou koupit. Pokud si zimní brusle koupíte, nezapomeňte o ně správně pečovat, aby vám vydržely dlouho jako nové.