Kterou pojišťovnu si pro povinné ručení vybrat?

Každá z pojišťoven, které obdržely od Ministerstva financí licenci, bude schopna váš vůz kvalitně pojistit. Každá však bude hledat toho „svého“ zákazníka.

Můžete si porovnat:

  • pojistné, rozsah pojistné ochrany, zejména pokud jde o výši limitů pojistného plnění apod.,
  • rozsah asistenčních služeb (jaké služby vám po nehodě pojišťovna nabídne zdarma, vždy by měly zahrnovat příjezd asistenční služby na místo nehody, odtah vozu, proplacení neplánovaného ubytování v hotelu nebo právní pomoc; některé pojišťovny poskytují za určitých podmínek asistenci i při poruše vozu),
  • rychlost likvidace pojistné události (zákonem stanovená lhůta pro pojišťovny jsou tři měsíce; vždy je důležité doložit pojišťovně vše potřebné, jinak se vyřízení nehody může hodně protáhnout).

Pojišťovny určují výši povinného ručení především podle druhu vozidla (osobní automobil, nákladní automobil apod.), podle objemu motoru a účelu, ke kterému je vozidlo používáno (taxislužba, běžný provoz atd.). Cenu povinného ručení také ovlivňuje průběh předchozího pojištění (slevy – bonusy; přirážky – malusy). Některé pojišťovny přihlížejí ještě k dalším skutečnostem, jako je např. stáří vozu, věk pojistníka, zda se jedná o soukromou osobu, nebo podnikatele. U některých pojišťoven mají zvýhodněné povinné ručení držitelé průkazu ZTP a ZTP/P nebo lékaři.

Další často kladené otázky z okruhu povinného ručení