Co je pojištění odpovědnosti za škodu nebo újmu v běžném občanském životě?

Společně s pojištěním domácnosti můžete sjednat také pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě, které poskytuje ochranu, pro případ, kdy vy nebo ostatní členové společné domácnosti (manžel/ka, partner/ka, děti) způsobí při činnostech běžných v občanském životě jiným osobám škodu na zdraví, na majetku či finanční škodu.

Pojištění odpovědnosti občana poskytuje ochranu při běžných činnostech, zejména při provozu domácnosti, rekreačních sportech, rekreaci, zábavě a dalších běžných činnostech. Využijete ho například, pokud vytopíte sousedy, požár ve vašem (resp. pronajatém) bytě poškodí majetek v okolních bytech, rozbijete zboží v obchodě nebo jako neopatrný chodec či cyklista způsobíte dopravní nehodu. Nájemník tímto pojištěním zajišťuje i riziko poškození vybavení bytu, které je v majetku nájemce.

Ochrana platí pro případ újmy vzniklé na území ČR nebo celé Evropy, o územní platnosti vašeho pojištění se přesvědčte v pojistné smlouvě nebo pojistných podmínkách. U některých pojišťoven toto pojištění poskytuje ochranu i pro případ újmy způsobené druhým vašimi domácími mazlíčky.