BRKI

Co je to Bankovní registr klientských informací (BRKI)?

BRKI je zkratka pro Bankovní registr klientských informací. Tuto zkratku přímo často nepotkáváme, ale přitom je úzce spojena s každým úvěrem. Jedná se o bankovní registr, ve kterém je zapsána každá fyzická osoba, která má aktuálně vedený úvěr u banky nebo stavební spořitelny, ale i pokud takový úvěr měla, nebo o něj aktuálně žádá.

Jaké typy úvěrů se v BRKI evidují?

Jaké informace v BRKI jsou?

O klientovi se v tomto bankovním registru vede určitý soubor informací, ze kterých je důležitá bonita a platební morálka klienta, je to tedy důležitý faktor pro rozhodnutí, zda klientovi bude nový úvěr schválen či nikoliv. Cílem je kromě jiného i ochrana klienta, tedy aby neměl více úvěrů, než kolik je schopen reálně splácet.

Banky mají zmocnění v zákoně, aby tyto informace o klientech prostřednictvím BRKI shromažďovaly. Vedou se informace o výši úvěru, výši pravidelných splátek, informace o zajištění i historie splácení. Nahlížet do registru BRKI mohou úvěrové instituce při schvalování např. hypotečního úvěru, přičemž tento krok v žádosti klient sám povoluje.

Na základě žádosti klienta je možné za poplatek nechat vystavit výpis z registru BRKI. Informace v registru jsou aktualizovány pravidelně jednou za měsíc. Po ukončení smluvního vztahu s úvěrovou společností zůstávají informace v databázi další 4 roky. Pokud o úvěr teprve klient žádá a jeho žádost je zamítnuta, je v BRKI tato informace vedena jeden rok. Stejně tak je rok vedena informace, pokud nakonec úvěr nepřijmeme.

Žádost o výpis a opravu dat

BRKI založily samy banky, provozuje ho CBCB (Czech Banking Credit Bureau). Technický provoz a provoz klientského centra zajišťuje společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a.s., u které klient může žádat o výpis z registru. Společnost také přijímá žádosti o opravu dat.