Lombardní úvěr

Co je lombardní úvěr?

Lombardní úvěr představuje úvěr, který je zajištěný movitou věcí, což můžou být cenné papíry, šperky, drahé kovy, nebo některé komodity. Lombardní úvěr se poskytuje až do výše tržní ceny uvedené zástavy.

Pokud klient úvěr nesplácí, má banka právo využít zástavu pro splacení úvěru. Lombardní úvěr představuje tedy krátkodobý úvěr. Klient je povinen udržovat zastavenou věc na takové hodnotě, na jaké se s bankou dohodl. Pokud dojde k poklesu hodnoty této zástavy, má klient povinnost zajistit zástavu další.

Lombardní úvěr – doba trvání

Nejčastěji je lombardní úvěr zajištěn cennými papíry a je krátkodobý na dobu maximálně jednoho roku, obvykle jde o dobu tří měsíců. Při lombardním úvěru se klient snaží jen pokrýt krátkodobou potřebu finančních prostředků, přičemž chybějící prostředky nechce přímo získat prodejem svých cenných papírů. Při zástavě cenných papírů zůstávají dividendy i nároky na výnosy z cenných papírů klientovi.

Výše lombardního úvěru

Výše lombardního úvěru je dána kvalitou zástavy, tedy cenných papírů, splatností, ale i složitostí uvádění na trh. Při státních cenných papírech nebo prvotřídních obchodních účtech bývá lombardní úvěr vydán až do výše 80 % tržní (nominální) hodnoty cenných papírů. U dluhopisu nebo akcií průmyslových společností obchodnovaných na burze se výše lombardního úvěru dostává maximálně do 60 % tržní hodnoty. Rozdíl částek tvoří marže.

Na co mohu sjednat lombardní úvěr?

Je možné sjednat lombardní úvěr na pohledávky. Zástavu tak představují pohledávky klienta vůči jeho odběratelům. Může se jednat o životní pojistky, vkladní knížky, drahé kovy.

Další možností je lombardní úvěr na zboží. Jako zástava je použito zboží, které je bankou uloženo ve vybraném veřejném skladu.

Aktuálně se lombardní úvěr samostatně nesjednává příliš často. Spíše jde o krytí při zajištění kontokorentu.

Jako lombardní úvěr se také označuje úvěr poskytovaný centrální bankou bankám komerčním při zástavě cenných papírů za lombardní sazbu.