Pojistná smlouva

Pojistná smlouva je smlouva, ve které se pojistitel (pojišťovna) zavazuje v případě vzniku pojistné události uhradit pojištěnému nebo pojistníkovi sjednané pojistné plnění. Pojistná smlouva je právní dokument, který stanovuje práva a povinnosti uvedených stran. Z velké části je pojistná smlouva upravena občanským zákoníkem, některé její části jsou upraveny zvláštními právními předpisy jako je např. zákon č. 168/1999 Sb. (Zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla).

Jako potvrzení o existenci a uzavření pojistné smlouvy vystaví pojistitel pojištěnému (pojistníkovi) pojistku. Pojistná smlouva musí mít písemnou formu s výjimkou pojistných smluv uzavíraných na dobu kratší než 1 rok.

V pojistné smlouvě najdete následující informace:

  • smluvní strany (pojistitel, pojistník platící za pojištění) a další strany jako např. obmyšlená osoba, oprávněná osoba, pojištěný,
  • druh pojištění (majetkové, životní, cestovní,…),
  • rozsah tohoto pojištění (specifikace na co přesně se pojistka vztahuje a jaká rizika pokrývá) společně s pojistnými částkami a případnou spoluúčastí,
  • výše pojistného a platnost,
  • počátek pojištění a jeho konec.

Platnost pojistné smlouvy

Aby byla pojistná smlouva uzavřena, je nutné, aby byla v uvedené lhůtě přijata, pokud není uvedena lhůta, platí 1 měsíc od obdržení jejího návrhu. Je-li podmínkou i lékařské vyšetření, pak je lhůta platnosti návrhu 2 měsíce. Nabízenou pojistnou smlouvu je možné přijmout i zaplacením pojistného, které je v pojistné smlouvě uvedené.

Např. pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla je pojištěním škodovým a vzniká okamžikem uzavření pojistné smlouvy, pokud není dohodnuto jinak. Pojistná smlouva v případě povinného ručení slouží jako písemné potvrzení o sjednání pojištění, tedy pojistka.

Spolu s pojistnou smlouvou je pojistník seznámen s pojistnými podmínkami, které vymezují přesně podrobnosti o vzniku, trvání a zániku pojištění, pojistnou událost, výluky z pojištění a způsob určení rozsahu pojistného plnění a jeho splatnost.