Prolongace 2021

Slovo prolongace pochází z latinského prolongatio a znamená prodloužení, např. lhůty, smlouvy, platnosti, nebo odložení právního závazku.

Co je to automatická prolongace smlouvy?

Poměrně běžně se s automatickou prolongací setkáme u smluv na elektrickou energii. U většiny smluv na dobu určitou se v obchodních podmínkách nebo ve smlouvě samotné udává, že se smlouva automaticky prodlužuje, pokud zákazník neoznámí ve výpovědní lhůtě ukončení smluvního vztahu. Ve stejném dokumentu je také uvedeno, na jakou dobu se tato nová prodloužená smlouva uzavírá po vypršení původní smlouvy na dobu určitou.

S prolongací se kromě energetických smluv setkáte také např. u pojištění majetku a odpovědnosti občanů.

Právě automatická prolongace smluv přináší nepříjemná překvapení klientům některých dodavatelů energie. Klienti se smlouvou na dobu určitou měli představu, že je dodavatel energie před uplynutím doby upozorní a zašle návrh nových podmínek. Nezřídka se stávalo, že k prodloužení o stejné období došlo bez jakékoliv interakce klienta. Podmínky prodloužené smlouvy byly oproti dosavadní smlouvě nastaveny v neprospěch klienta.

Výhodnější bývá, pokud při automatické prolongaci přechází smlouva na dobu neurčitou. V takovém případě klient může smlouvu kdykoliv bezplatně ukončit a změnit dodavatele bez sankcí. Výpovědní lhůta je standardně dlouhá 3 měsíce, liší se ale produkt od produktu. Někdy může být klidně jen 40 dní, jindy je zase delší než 5 měsíců. Výpověď smlouvy na dobu určitou bývá oproti tomu spojeno s různými háčky a sankcemi. Změnu měl přinést návrh zákona prolongace 2021.

Automatická prolongace 2021

Od začátku roku 2021 mělo být s automatickým prodlužováním na dobu určitou na dlouhé roky dopředu konec. V přípravě byla novela energetického zákona, která stanovuje maximální délku smluv na dobu určitou – 36 měsíců. Jakmile tyto 3 roky uplynou, má se změnit smlouva v závazek na dobu neurčitou, tudíž bude možné ji kdykoliv ukončit zcela bez poplatků.

Změnila se tedy nějak prolongace 2021? Vstup do roku 2021 žádnou změnu nakonec nepřinesl. Novela energetického zákona totiž zatím neprošla Poslaneckou sněmovnou a účinná bude nejdříve v roce 2022.