Drahé linky úvěrových společností

Linky některých úvěrových společností mohou uvrhnout žadatele o půjčku do dluhové pasti. Cena jedné minuty může vyjít i na 95 Kč. Hovor není zpoplatněn jen ve chvíli, kdy žadatel mluví s operátorem, ale i když čeká v hudbě, což může být i několik desítek minut. Mnohdy se stane, že půjčené peníze paradoxně poslouží na úhradu telefonního hovoru, při kterém byla půjčka domlouvána. A postiženým zbudou jen oči pro pláč, protože peníze měly posloužit úplně jinému účelu. 

Poskytovat úvěry přes drahé linky je protizákonné, ovšem někteří nebankovní poskytovatelé je nabízejí vesele dál. Snaží se obcházet zákon a v některých případech jim to prochází. Konkrétně u podnikatelských služeb. Situace se v posledním půl roce zlepšila, zejména díky novému Občanskému zákoníku. S ním je možné se před podobnou lichvou lépe bránit, ale spíše u nepodnikatelských úvěrů.

Před zavoláním na linku je vhodné zjistit, jaká je cena jedné minuty. Drahým linkám je možné se vyhnout, pokud žadatel zvolí on-line sjednání přes internet. Doporučujeme využít porovnávač úvěrů na Porovnej24.cz, který bezplatně zobrazí nejvýhodnější půjčky. Pokud je potřeba domluvit některé náležitosti úvěru po telefonu, partnerská firma sama zavolá, takže je hovor zcela zdarma.

půjčka-úvěr   Srovnat půjčky