Co je úvěrový registr?

úvěrový registr

[obsahova-navigace]

Úvěrový registr umožňuje bankám a nebankovním společnostem prověřit platební schopnost žadatelů o úvěrové produkty a na základě platební schopnosti neboli bonity rozhodnout o tom, zda žadateli úvěr poskytnout, nebo žádost zamítnout. V tomto článku se blíže podíváme na to, co to vlastně úvěrový registr je a jak funguje, jaké typy úvěrových registrů v České republice fungují a také jakým způsobem získat výpis z úvěrového registru.

úvěrový registr

Co je úvěrový registr?

Úvěrovými registry, známými také pod názvem registry dlužníků, se rozumí speciální zabezpečené databáze, ve kterých jsou evidované informace o všech klientech finančních i nefinančních institucích a o jejich minulých i současných závazcích vůči nim. Úvěrové registry tedy obsahují pozitivní i negativní informace o platební morálce klientů, o jejich důvěryhodnosti a bonitě.

žádost o úvěr

K čemu úvěrové registry slouží?

Úvěrový registr je standardním nástrojem, který slouží bankovním i nebankovním společnostem k posouzení bonity a rizika nesplácení úvěrových produktů klientů, ať už se jedná o fyzické nebo právnické osoby. Bankovní i nebankovní společnosti si mohou tyto informace o klientech prostřednictvím registrů vzájemně vyměňovat.

Tip! Půjčky od bankovních i nebankovních společností můžete jedním klikem porovnat zde:

najděte nejlepší půjčku

úvěrový registr

Jak úvěrové registry fungují?

Úvěrové registry mají hned několik funkcí. Kromě zmíněného prověřování bonity žadatelů o půjčku ze strany poskytovatele úvěrů se jedná také o zamezení nekontrolovaného zadlužování. Úvěrové registry tak tedy nechrání pouze bankovní a nebankovní společnosti před problematickými klienty, ale také samotné klienty, kteří se s negativním záznamem v registru nemůžou dále zadlužovat. V neposlední řadě úvěrové registry slouží i jako kontrola platební historie pro samotné klienty, kteří si chtějí prověřit vlastní úvěrovou historii.

kartotéka

Jaké typy úvěrových registrů existují?

V České republice existuje několik široce uznávaných registrů, které je možné označit jako úvěrové registry. Jedná se o Bankovní registr klientských informací (BRKI), Nebankovní registr klientských informací (NRKI) a registry sdružení SOLUS. Dalším registrem je Centrální registr úvěrů provozovaný Českou národní bankou, který však zpracovává pouze informace o podnikatelích a právnických osobách. Pojďme si tyto registry blíže představit.

  • Bankovní registr klientských informací (BRKI): Tento registr vede databázi údajů o úvěrových vztazích mezi bankami a jejich klienty a zobrazuje údaje, které vypovídají o bonitě klientů.
  • Nebankovní registr klientských informací (NRKI): Nebankovní úvěrový registr je provozovaný sdružením Czech Non-Banking Credit Bureau, z.s.p.o., a poskytuje informace o negativních i pozitivních závazcích nebankovních klientů.
  • Registry sdružení SOLUS: Sdružení SOLUS provozuje hned několik registrů a kromě bank a nebankovních společností sdružuje i poskytovatele telekomunikačních služeb a některé dodavatele energií.
  • Centrální registr úvěrů: Jedná se o informativní systém, který obsahuje informace o úvěrových závazcích podnikatelů a právnických osob.

online žádost

Jak získat výpis z úvěrového registru?

O výpis z Bankovního registru klientských informací i Nebankovního registru klientských informací můžete zažádat online nebo si ho osobně vyzvednout v pražském Klientském centru CRIF, zde jsou výpisy z registrů vydávané na místě okamžitě, je však třeba s sebou mít doklad totožnosti. O výpis z registru můžete zažádat i písemně.

tabulka v excelu

Jaké informace úvěrové registry obsahují?

Úvěrové registry obsahují identifikační osobní údaje klienta, tedy jeho:

  • jméno
  • příjmení
  • datum narození
  • rodné číslo
  • místo a zemi narození
  • adresu

Samozřejmě obsahují i údaje o závazcích klienta, tedy zda půjčku splácí, nebo ne a jaká je výše úvěrů a splátek apod. V úvěrových registrech jsou dostupné i údaje o aktuálně probíhajících žádostech o úvěry a neúspěšných žádostech včetně důvodu zamítnutí.

Úvěrový registr umožňuje bankovním i nebankovním společnostem získat informace o klientech spojené s jejich schopností splácet půjčku. Úvěrové registry obsahují jak pozitivní, tak i negativní záznamy o klientech, které mohou rozhodnout o tom, zda vám instituce peníze půjčí, nebo žádost zamítne.

Ještě by se vám mohly hodit… naše další tipy ze světa financí:

* Půjčka se zástavou nemovitosti: Kolik si můžete půjčit a za jakých podmínek?
* Dlouhodobá půjčka bez registru – jak na to?
* Půjčky od soukromých osob: Jsou výhodnější než od bank?