Jak na výpočet úroků z půjčky?

výpočet úroků

[obsahova-navigace]

Pokud sjednáváte půjčku v bance, dozvíte se, kolik vám půjčí a jaká je úroková sazba. Důležitou informací je i, na jak dlouho půjčku dostanete. Další informace o půjče jsou ve smlouvě, nebo se na ně musíte zeptat sami. Jaké budou celkové úroky z půjčky, kolik je celkové RPSN a jaké poplatky jsou s půjčkou spojené. Výpočet úroků z půjčky není nic složitého, prozradíme vám, jak na to. Na další informace se budete muset poptat u poskytovatele půjčky nebo si pořádně pročíst návrh smlouvy o půjčce.

úroková sazba půjček

Jak na výpočet úroků z půjčky?

Většinou se procentuální sazbu úroků dozvíte ze smlouvy nebo z informací o půjčce, které dává banka k dispozici. Nicméně je důležité vědět, jak vypadá výpočet úroků z půjčky. Pro výpočet úroků z půjčky potřebujete znát výši půjčky (jistinu), dobu, na kterou si peníze chcete půjčit a sazbu úroku v procentech. Vše vynásobíte a nakonec vydělíte 100. Výsledkem je částka, o kterou půjčené peníze přeplatíte.

             jistina x sazba x čas
úrok = ———————————————
                          100

Tip! Jak vypočítat úrok z půjčky, která je na dobu kratší než jeden rok? Tady už je výpočet složitější, protože potřebujeme znát úrok za jeden den a v bance si ověřit, jak počítá dny v měsíci. Obvyklý vzorec vypadá takto:

             jistina x sazba x čas
úrok = ———————————————
                   100 x 360

banka

Co je RPSN a proč je důležité?

Zkratka RPSN je roční procentuální sazba nákladů půjčky. Tato částka zahrnuje úroky, ale také další náklady, které mohou být s půjčkou spojené. Patří mezi ně poplatek za zřízení a správu úvěru, nejrůznější poplatky spojené s čerpáním úvěrů, pojištění schopnosti splácet, akontace a další administrativní poplatky.

Více se o RPSN dočtete v našem slovníku finančních pojmů.

půjčka

Jak vybrat správnou půjčku?

Rychlá půjčka někdy může pomoci vyřešit naléhavou situaci. Když doslouží stará lednice a na úsporách nezbývá na nákup nové. Jindy můžeme půjčkou financovat rekonstrukci bytu či rovnou výstavbu domu. Odborníci doporučují řídit se následujícími body:

  • Zvažte, zda půjčku opravdu potřebujete. Lákadel je spousta a na většinu se vyplatí šetřit. Obecně se doporučuje půjčovat si pouze na věci, ze kterých je trvalý užitek.
  • Spočítejte si, na kolik vás půjčka vyjde. Měsíční splátka by neměla ohrozit vaši životní úroveň.
  • Půjčujte si pouze od prověřených bank a finančních institucí.
  • Před podepsáním smlouvy porovnejte více možností. Online srovnání půjček zabere pár minut.
  • Pamatujte, že úrok je jedna věc, ale zajímejte se i o RPSN.
  • Před podpisem si prostudujte všechny podmínky smlouvy.

Tip! Různé druhy půjček srovnáte pár kliky v našem nezávislém porovnávači nabídek trhu. Zkuste ho:
Porovnej půjčky

online bankovnictví

Jaké jsou druhy půjček?

Půjčka není jen jedna. Banky a finanční ústavy poskytují klientům různé druhy půjček. Většina z nich má odlišné podmínky a hodí se tak k financování různých věcí.

  • Nejčastější půjčkou je běžný spotřební úvěr, kterým lze financovat vše od nákupu domácích spotřebičů, až po drobné opravy v domácnosti.
  • Věci, které jsou spojené s bydlením, jako je výstavba, nákup pozemku či rekonstrukce, je dobré financovat pomocí hypotéky či úvěru ze stavebního spoření. Mají specifické podmínky a výhodnější úrok.
  • Některé drobné nákupy můžete financovat kreditní kartou. Kreditní rámec na kartě je vlastně také krátkodobá půjčka.
  • Podobný drobný rezervní polštář, jako kreditka, tvoří i kontokorenty u běžných účtů.

Tip! Běžné účty u jednotlivých bank a jejich výhody můžete porovnat v našem nezávislém porovnávači zde:
Porovnej běžné účty

Vzít si půjčku, není nic špatného. Jen je vždy dobré zvážit, zda ji opravdu potřebujete a hlavně, zda zvládnete splácení v plné výši a v daných termínech. Někdy je dobré nákup nebo realizaci rekonstrukce o nějakou dobu odložit a našetřit si. Při tvorbě úspor pomůže spořicí účet a rozumné investování s odborníky.