O kolik si u nás lidé sníží sazbu hypotéky po refinancování a další čísla…

Nejčastější účely financování hypotéky

V žádosti o hypotéku se u nás nejčastěji uvádí koupě nemovitosti nebo refinancování předchozí hypotéky s fixací na 5 let, případně 3 roky. Rekonstrukce jako účel hypotéky propadla zejména proto, že hypotéku si lze vzít až od 200 000 Kč a velká část rekonstrukcí se do tohoto limitu vejde. Z toho důvodu lidé využijí jiný způsob financování.

O kolik se zlepšila sazba po refinancování?

U refinancování stávající hypotéky většina klientů získá sazbu lepší o 1 až 2 %, proto se vyplatí využít porovnání hypoték v kalkulačce a přejít k výhodnější bance. Stávající banka totiž nemusí automaticky poskytnout výhodnější sazbu, která je aktuálně běžná na trhu.

Kolik lidé skládají našetřených peněz?

Průměr LTV neboli výše vlastních zdrojů se zvýšil na 73,9 %, což znamená, že při ceně nemovitosti ve výši 2 milionů korun by žadatel vložil 522 000 Kč a 1 478 000 Kč si půjčil. Pokud žadatel vloží vlastní peníze, získá lepší sazbu a nepřeplatí během splácení zbytečně velkou částku. Za zmínku stojí také fakt, že nejnižší LTV evidujeme u rekonstrukcí, což není překvapivé, protože žadatel v takovém případě nepotřebuje částku blížící se hodnotě nemovitosti.

Nejnižší sazba na Porovnej24.cz

Ve srovnání hypoték aktuálně nabízíme hypotéku už od 2,09 %, která patří mezi nejnižší na trhu. 

  hypotéka   Srovnat hypotéky