Hypotéky: Úroky zvyšují jen některé banky, o to víc se vyplatí jejich srovnání

Doporučení ČNB se u nejčastěji sjednaných hypoték příliš neprojeví

ČNB v polovině června doporučila všem komerčním bankám na českém trhu, aby v ideálním případě přestaly poskytovat hypotéky se splatností delší než 30 let a zvážily také další poskytování tzv. 100% i 90% hypoték.

Dalším doporučením je rozlišení zájemců o vlastní bydlení od investorů. Jako nepřijatelné se pro ČNB jeví kombinace spotřebitelského úvěru a hypotéky. Svými doporučeními reaguje centrální banka na masivní zájem o nové hypotéky v posledních letech i rostoucí prodeje nových nemovitostí. „Jedná se o kosmetické úpravy, jelikož podíl hypoték nad 30 let a nad 90 % LTV je i dnes relativně malý a je složité se k němu dostat, protože je takový typ úvěru pro banky rizikový,“ tvrdí Zbyněk Laisek, provozovatel serveru Porovnej24.cz.

Zároveň se vyjadřuje k rozlišení zájemců o vlastní bydlení od investorů: „Je to snaha státu snížit odečty daní na úroky z hypotečních úvěrů, který přenáší na hypoteční banky. Stát chce minimalizovat odpočty na daních za úvěry z hypoték, které uplatňují lidé, kteří investují do několika nemovitostí, které neslouží k jejich vlastnímu bydlení“.

Panika z prudkého zvyšování úrokových sazeb není na místě

Hypoteční banka a komerční banka se v červnu rozhodly navýšit úrokové sazby hypoték. V případě Komerční banky nejfrekventovanější sazba s 5letou fixací zdraží o 0,1 procenta. U Hypoteční banky o 1 desetinu procenta stouply sazby pro 3letou fixaci, 5leté fixace podraží o 2 desetiny procentního bodu.

Jaký je důvod? Banky reagují na růst ceny zdrojů na mezibankovním trhu, ze kterých financují své úvěrové aktivity. Skončilo období nízkých úroků? Dle Libora Coufala z Porovnej24.cz se zatím bát nemusíme. „Neočekávám prudký růst úroků, sjednání hypotéky je však delší proces, a tak je moudré začít co nejdříve,“ radí Libor Coufal. Sazby zvýšily jen některé banky, o to více se všem, kteří o sjednání hypotéky momentálně uvažují, vyplatí srovnání hypoték. „Svou podstatnou roli mají stále konkrétní parametry úvěru, tedy splatnost, fixace, druh nemovitosti, LTV, příjmy, pojištění atd.,“ uzavírá Libor Coufal.

V květnu navíc průměrná úroková sazba hypoték v Česku dále klesla na 2,05 % a dostala se tak opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování. To, jakým způsobem se projeví červnové navýšení úroků dvou největších bank nelze s jistotou odhadnout. Například Česká Spořitelna se vydala opačnou cestou a ke všem nově sjednaným hypotékám s osmiletou fixací nabízí garantovanou úrokovou sazbu 1,99 %. Je tedy otázkou, jak se zachovají další banky, jak dlouho budou schopny držet své sazby a ukrojit tak svůj tržní podíl.