Velké banky chtějí zvýšit poplatky za bankomaty

Velká část tuzemských bank nabízí výběry ze svých bankomatů zdarma, tomu ale možná bude brzy konec. Velkým bankám se nelíbí, že konkurence využívá jejich rozsáhlou síť k vlastnímu prospěchu.

Komerční banka a Česká spořitelna dohromady provozují více než polovinu všech bankomatů. Zvažují proto, že výběry z bankomatů pro klienty konkurence zdraží nebo jim k nim omezí přístup. Argumentují také tím, že je ke změnám může donutit i chystané snížení poplatků z plateb kartou, nařízené Evropskou unií. To začne v Česku platit od 9. prosince.

„Do bankomatové sítě jdou velké investice, nejen na provoz, ale i na její obnovování a rozšiřování. Proč bychom měli nechat využívat své bankomaty klientům bank, které sice vydávají karty, ale vlastní bankomaty nemají, nebo jich mají málo, takže se na investicích do bankomatové sítě v Česku nepodílejí nebo jen minimálně?“ řekl Hospodářským novinám generální ředitel Komerční banky Albert Le Dirac’h.

Porovnejte si kreditní karty a vyberte si tu s nejnižšími poplatky a úrokovými sazbami

Po zavedení nových evropských pravidel od 9. prosince budou obchody platit jen a si pětinu současného transakčního poplatku, který nyní bankám generuje nejméně čtyři miliardy korun ročně. I stále více vyhrocený boj na trhu finančních služeb může velké banky vést ke změnám. V posledních letech se na trhu objevilo několik onlinových bank s nízkými náklady jako je třeba Air Bank nebo Equa Bank. Výběry bez dalších poplatků z jakéhokoli bankomatu v Česku ale svým klientům nabízejí i například UniCredit Bank, Raiffeisenbank nebo mBank. Poplatek za výběr z bankomatu, který si mezi sebou platí banky, se v Česku pohybuje od 10 do 14 korun.