Pozor na kličky podomních prodejců. Víme, jak se bránit

Podomní prodejci stále nalézají nové kličky, jak prodat smlouvu a jsou velice neodbytní. Ačkoli vyhlášky zakazující tuto formu prodeje platí ve většině měst a obcí, prodejci nepolevují. Zjistěte, jaké jsou jejich triky a jak se jim ubránit.

Když vás nezastihnou, zanechají štítek a vydávají se za někoho jiného

Smělost podomních prodejců, zdá se, nezná mezí. Lidem, které doma nezastihnou, zanechávají vzkazy, ve kterých uvádějí matoucí informace a vydávají se například za pracovníky energetických společností. „Jde o aktuální případy, kdy naši klienti doma našli lístek oznamující návštěvu pracovníka. Aby tito lidé vzbudili důvěru, v podpisu uvádějí kromě názvu dodavatele, který obchodníky vyslal, i jméno naší společnosti,“ upozornil Vladimír Vácha, tiskový mluvčí skupiny E.ON Czech.

Matení zákazníka je klasickým postupem podomních prodejců. Často se představí jako pracovníci dominantního dodavatele v regionu nebo distribuční společnosti.

Jak se bránit?

Pokud spotřebitelé podobná oznámení najdou ve své schránce, můžou se obrátit přímo na svého stávajícího dodavatele elektřiny nebo plynu nebo kontaktovat Energetický regulační úřad (ERÚ). Na vzkazy nereagujte – je pravděpodobné, že podomní prodejce si bude chtít sjednat schůzku a vnutit vám změnu dodavatele.

Přijdou odečíst a zkontrolovat elektroměr

Podomní prodejci se poměrně často vydávají za pracovníky distribuční společnosti. Svoji návštěvu mohou odůvodnit například kontrolou elektroměru. Přitom odečet měřidel musí být vždy dopředu oznámen vaší energetickou společností. Podomního prodejce může zákazník poznat i podle toho, že si ke kontrole měřidla vyžádá také fakturu za elektřinu nebo smlouvu na dodávky energie.

Jak se bránit?

Pokud není kontrola dopředu ohlášena, vyplatí se raději neotevírat. Vždy si můžete ověřit totožnost na telefonní lince.

Provádí kontrolu faktury a nastavení tarifu

To patří k již tradičním argumentům podomních prodejců. V tomto případě si navíc vyžádají fakturu nebo smlouvu. Do nové smlouvy s dodavatelem, kterého zastupují, si tak mohou snadno opsat potřebné údaje, aniž by to spotřebitel postřehl. Podpis „slevy“ je už pak jen formalitou a zákazník často ani netuší, že změnu dodavatele podepsal.

Jak se bránit?

Vaše dokumenty rozhodně nedávejte z ruky.

Vydávají se za zaměstnance Energetického regulačního úřadu

Podomní prodejci jsou mistři převleků. Vydávají se i za pracovníky Energetického regulačního úřadu (ERÚ), kteří opět přicházejí na kontrolu.

Jak se bránit?

Jestliže se u vašich dveří objeví někdo, kdo se bude vydávat za zaměstnance ERÚ, můžete opět kontaktovat přímo ERÚ i policii.

Jdou vám prodloužit smlouvu

Neznalost spotřebitele je přesně to čeho obchodníci využívají. Prodloužení smlouvy se tak stává jejich oblíbeným trikem. Ovšem je důležité vědět, že je to nesmysl. Smlouvy uzavřené na dobu určitou se automaticky prodlužují, pokud je zákazník nevypoví.

Jak se bránit?

Zde opět platí smlouvy a faktury nevydávat z ruky a nejlépe ani neotevírat. Platnost své smlouvy můžete kdykoli ověřit na zákaznické lince svého dodavatele.

Tvrdí, že váš dodavatel zkrachoval

Obzvláště starší občany se podomní prodejci snaží vyděsit. Třeba tím, že jejich dodavatel zkrachoval, a proto musí rychle uzavřít novou smlouvu. Je to samozřejmě opět nesmysl.

Jak se bránit?

Informace, které vám sdělí muž s kufříkem, který stojí u dveří, nemůžete brát vážně. Důležité zprávy se k vám dostanou vždy oficiální cestou. Například dopisem.

Podepište slevu a dostanete dárek

Trik v poslední době velmi rozšířený. Například LED žárovky „zdarma“, které si ale spotřebitel ve skutečnosti kupuje. Spotřebitelé ve skutečnosti podepisují kupní smlouvu na žárovky, se kterou se pojí i změna dodavatele – jak vychytralé.

Jak se bránit?

Stejně tak, jako u všeho ostatního, vždy si pečlivě pročítejte dokumenty, které máte podepsat a už vůbec nikdy nepodepisujte nic mezi dveřmi.