Na co si dát pozor, pokud letos vyrážíte do Řecka

Cestující do Řecka by si měli ověřit, jestli jim pojišťovna garantuje platbu zdravotnímu zařízení na místě, nebo naopak proplácí peníze až zpětně, radí Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. Pro tyto případy by měli mít lidé peníze v hotovosti. Někteří klienti cestovních kanceláří se ve zdravotnických zařízeních setkali se situací, kdy jim tato zařízení odmítla akceptovat platbu kartou.

Pozor na peníze, léky mějte u sebe

Lidé by si měli více než dříve dát pozor i na své peníze. „Všichni vědí, že turisté s sebou vezou hotovost, a jsou proto terčem různých kapsářů,“ varoval Papež. Peníze tak mají například rozdělit mezi členy rodiny, nebo využívat možnosti uložení peněz v hotelovém sejfu.

Další důležitou položkou, kterou by turisté měli u sebe mít, jsou léky. To ostatně platí pro všechny destinace. Zároveň by si je lidé měli brát do příručních zavazadel na palubu a předejít tím situaci, kdy by se odbavované zavazadlo ztratilo a oni se ocitli bez důležitých léků.

Přestože na ostrovech, kam směřuje valná většina zájezdů z Česka nedostatek léků zatím nehrozí, lékárny omezují množství balení, které jednotlivým zákazníkům vydávají. Chtějí tím předejít zkupování léků, uvedla Petříčková, což se stalo ve velkých městech na pevnině.

Bankomaty v letoviscích bez problémů

Bankomaty v turistických letoviscích fungují a turistům ze zahraničních účtů umožňují vybírat jakékoliv sumy a nikoliv 60 eur na den, jako je tomu u Řeků.

Zájem českých turistů o Řecko neklesá i přes možné komplikace. Důvodem podle Papeže může být i skutečnost, že v dané cenové kategorii není příliš mnoho alternativních destinací.