Poplatek za výběr z bankomatu u velkých bank poroste, zaplatí ho konkurence

Velké tuzemské banky si připsaly malé vítězství v boji s menšími konkurenty. Karetní asociace Master Card totiž oznámila, že zvýší poplatky za výběry těm bankám, které pro své klienty využívají cizí bankomaty. Ke zdražení dojde zhruba za rok.

Poplatky, které chce karetní asociace, vzrostou v průměru o dvě koruny na cca 14 korun. Za výběry si připlatí menší banky, které vlastní bankomaty nemají nebo jich mají málo, a mnoha klientům přitom nabízejí výběry zdarma.

„Reagujeme tím na požadavky velkých bank, že jejich bankomatová síť se stává neprofitabilní. Banky, které naše karty vydávají, se na to musí připravit, případně změnit poplatkovou politiku,“ řekl Hospodářským novinám Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCardu v Česku, a zdůvodňuje tak i skoro roční odklad zdražení.

Na zvýšení poplatku tlačí banky už delší dobu kvůli sílící konkurenci ve finančních službách a negativnímu dopadu evropské regulace. Argumentují, že MasterCard ve snaze agresivně zvýšit svůj tržní podíl v Česku zvýhodnil menší banky a ty profitují na jejich bankomatové síti.

Nízkonákladové banky, které v posledních letech vstoupily na trh, totiž ve velkém využívají právě karty MasterCard s levnějšími výběry. Přednost jim dávají i středně velké banky, které chtějí expandovat. U konkurenční asociace Visa je tento poplatek už zhruba tři roky o několik korun vyšší.

Jak se oznámené zdražení projeví v poplatcích pro klienty, není zatím jasné. Banky reagují různě. „Naši nabídku účtů a výběrů z jakéhokoliv bankomatu zdarma zachováme, vyšší náklady budeme chtít nahradit úvěrováním,“ říká Markéta Dvořáčková, mluvčí Equa Bank. „Budeme hledat řešení, které se dotkne co nejmenšího počtu klientů,“ slibuje Vladimír Komjati, mluvčí Air Bank.