Zvažujete půjčku? Trh čeká velká změna

Zlepšit postavení dlužníků má nový zákon o úvěru pro spotřebitele, jehož návrh z dílny ministerstva financí na začátku prosince schválila vláda. Návrh zákona zavádí například strop pro sankce za pozdní splátky půjček, rozšiřuje možnosti předčasného splacení hypotéky bez sankcí a přináší přísnější podmínky pro poskytovatele nebankovních úvěrů.

„Je to krok správným směrem, na trhu je mnoho nebankovních společností, které zamlčují informace a jejich klienti tak často končí v dluhových pastích. S tímto přístupem nesouhlasíme, i proto srovnáváme pouze vybrané bankovní a nebankovní instituce. Naši klienti tak mají jasno od začátku,“ říká Zbyněk Laisek z online srovnávače Porovnej24.cz.

Nově se má regulace vztahovat i na půjčky nižší než pět tisíc korun. A například penále a smluvní pokuty by nesměly přesáhnout 70 procent celkové dlužné částky, celková výše sankce zároveň nebude smět přesáhnout 200 tisíc korun. Dosud zákon takové limity nestanoví.

Srovnáním nabídek se vyhnete lichvářům už teď

Vypadá to, že díky novému zákonu se spotřebitelům blýská na lepší časy, ale ještě si chvíli počkají. V platnost má vejít na jaře. Pokud si ale chcete vzít půjčku už teď a chcete si být jisti správným výběrem, využijte online srovnání na Porovnej24.cz. „Jako jediní na trhu poskytujeme už téměř dva roky vlastní kalkulačky s přesnými výpočty sazeb úvěrů, které si počítáme sami. Naši zákazníci srovnáním nejen ušetří, ale mají jistotu, že nenaletí lichvářům,“ uzavírá Laisek.