Lidé píší na adresu ERÚ, nesouhlasí se zdražením elektřiny

Podle návrhu se má zvýšit paušální platba za jističe a klesnout část plateb za odebranou elektřinu. Na tom mohou nejvíce prodělat malé a spořivé domácnosti i majitelé budov s menší spotřebou, například chalupáři. Oproti tomu velcí odběratelé (firmy) a domácnosti s větším odběrem (kolem 3,5 MW/rok) mohou vydělat. Pohorší si i domácnosti či instituce (školy, domovy důchodů), které si v rámci šetření pořídily na střechu solární panely.

Méně tarifů pro domácnosti

Další změnou pro domácnosti je počet tarifů – nyní jich existuje deset, nově jich bude pět. Navíc lidé, kteří budou mít dvoutarifní sazbu (tu s nočním proudem), budou muset povinně odebrat stanovený podíl v dražší sazbě. Pokud ne, zaplatí, jako kdyby měli klasickou jednotarifní sazbu.

Šéfka ERÚ Alena Vitásková na výzvu lidí reagovala slibem, že pokud bude „odpor“ lidí silný, nové tarify nepodepíše. „Cítím, že občané ČR, kteří zaznamenali vyhlášení konzultačního procesu k modelu nové tarifní struktury, jsou znepokojeni možným skokovým navýšením plateb. Chci všechny uklidnit, aby se takové situace neobávali,“ uvedla Vitásková a zopakovala, že všechny došlé výtky lidí chce brát v potaz, a když se jich sejde do 30.6. 2016 „dost“, nové tarify úřad nevyhlásí. Co přesně znamená „dost podnětů“, není tak úplně jasné.

Zavádění nových tarifů se nelíbí zejména nevládním organizacím, jako je Hnutí Duha, poradenské centrum EkoWatt či Komora obnovitelných zdrojů energie. Podle nich není třeba vyhlašovat referendum. „Údaje o tom, že to poškodí sociálně citlivé skupiny, jako jsou senioři, malé domácnosti i lidi, kteří si koupili úsporné spotřebiče, má úřad už nyní,“ říká energetický expert Duhy Martin Mikeska. Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie se zase obává se scénáře, kdy nesouhlas lidí bude v nadcházejících měsících slábnout, až nakonec „vyšumí“ a tarify, třeba s drobnou obměnou, projdou. Hnutí Duha proto spustilo na internetové adrese www.neplytvameelektrinou.cz jednoduchý formulář, jehož pomocí mohou lidé na ERÚ napsat.