Jak se projeví minimální zálohy na vašem důchodu?

Spolu s inventurou plateb dostanou tento dopis OSVČ, které vykonávají hlavní činnost. V tom chtějí vysvětlit rozdíly v důchodovém zabezpečení osob samostatně výdělečně činných a zaměstnanců a poukázat na to, že ve stáří mohou OSVČ kvůli nízkým odváděným platbám na sociální pojištění pocítit razantní snížení životní úrovně.

Ministerstvo práce a sociálních věcí dále upozorňuje, že v roce 2014 činila za zaměstnance roční platba pojistného na důchodové pojištění průměrně 76 116 Kč, zatímco za OSVČ průměrných 32 184 Kč. Z toho vyplývá, že vyměřovací základ pro pojistné na důchodové pojištění je u OSVČ vykonávajících hlavní činnost většinou výrazně nižší než vyměřovací základ zaměstnanců.

Právě vyměřovací základ má zásadní dopad na budoucí důchod. U zaměstnance je každý rok základem celý hrubý příjem. U OSVČ vykonávající hlavní činnost je ale základem obvykle jen zákonné minimum, což je polovina daňového základu.

Pokud máte jako OSVČ příjmy, které odpovídají přibližně průměrné mzdě zaměstnance, základem pro výpočet důchodu bude pouze polovina, tj. cca 13 tisíc Kč na měsíc, neboť z této částky odvedete pojistné na důchodové pojištění. Tak to vysvětlila v dopise pro OSVČ ministryně Marksová. Nepřidává tomu ani výdajový paušál, který snižuje základ pro placení pojistného. V dopise se dále píše, že si každá OSVČ může stanovit základ pro placení pojistného dobrovolně i vyšší. To se nyní příliš často neděje.

To, že živnostníci, kteří si platí minimální zálohy, dostanou nízký důchod, není nic nového. Není ovšem nutné si zvedat základ v očekávání vyššího důchodu (kterého se navíc nemusíte dožít). Lze využít i jiných cest, jak se na stáří zajistit. Například už nyní hojně využívaný třetí pilíř penzijního spoření. Můžete také investovat do nemovitosti, ze které budete mít měsíční příjem nebo využít další formy investice – třeba podílové fondy. Důležité je investice rovnoměrně rozložit a nezaměřit se pouze na jednu.