Faktury za teplo za loňský rok většinu lidí potěší

Minulý rok byl jedním z nejteplejších, domácnosti proto ušetří. Průměrná spotřeba modelového bytu s plochou 70 m2 v zatepleném domě se loni podle TS ČR pohybovala kolem 23 GJ. Zálohy na teplo však počítají spíše s průměrnou spotřebou 25 GJ za rok, takže i letos by se při vyúčtování tepla za rok 2015 většina domácností mohla dočkat spíše přeplatků.

Nová vyhláška, která platí od letošního roku, přinese v příštích letech nový způsob účtování tepla. Je totiž nově stanoveno procentní vyjádření tzv. základní (například velikost bytu) a spotřební složky (konkrétní topení v bytě) a je jinak upravena výpočtová metoda při rozdílech v nákladech na vytápění.

Pomoci by to mělo domácnostem, které vytápějí „standardně“ a naopak lidé, kteří vypnou radiátory a nechají svůj byt „ohřívat“ teplem okolních bytů, by měli v příštím roce zaplatit více. A navíc společenství vlastníků (nebo majitel domu) může brát více v potaz spotřebu: spotřební složka totiž může být až 70 procent nákladů na vytápění.

Dále se zpřísní také sankce pro majitele bytu, kteří neumožní odečet tepla nebo montáž měřáku. Dříve to byl 1,3 až 1,6 násobek spotřební složky podle průměru ostatních domácností, nyní je to až trojnásobek.