Na trhu dodavatelů elektřiny a plynu nejsou všichni svatoušci

Energetický regulační úřad zahájil kroky vedoucí k prošetření případu týkajícího se obecně prospěšné společností Energie pod kontrolou, korporace EPK Trade, které souvisejí s problémy s dodávkami elektřiny vybraným zákazníkům v různých místech České republiky.

„Celý případ má podle našeho názoru především trestněprávní rovinu, kdy se do role obětí dostal jak dodavatel energií, společnost Amper Market, tak koneční spotřebitelé, v tomto případě především obce a jejich příspěvkové organizace. Počet poškozených se počítá ve stovkách a úřad považuje celou kauzu za velmi závažnou,“ vysvětluje mluvčí úřadu Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka.

Podle něj se na energetický úřad již koncem loňského roku začali obracet první zákazníci, kteří uzavřeli smlouvy o dodávkách elektrické energie a zemního plynu s poskytovatelem Energie pod kontrolou a EPK Trade. Společnost Energie pod kontrolou přitom nemá licenci na obchodování s elektřinou nebo plynem, a tedy nemůže napřímo dodávat tyto komodity konečným zákazníkům.

„V tomto směru je společnost Energie pod kontrolou pouze zprostředkovatelem se složitým smluvním vztahem mezi zúčastněnými stranami. Vzhledem k tomu, že tato společnost nevystupuje dle energetického úřadu solidně, těm zákazníkům, kteří nemají uzavřenou smlouvu o sdružených službách s jiným dodavatelem či poskytovatelem dodávek elektřiny nebo plynu, hrozí riziko odpojení pro neoprávněný odběr nebo neoprávněnou distribuci,“ vysvětluje provozovatel online srovnávače cen Porovnej24.cz Zbyněk Laisek.

Energetický regulační úřad dále upozorňuje, že na základě předběžného opatření okresního soudu v Hodoníně se lze oprávněně domnívat, že ačkoliv jednotliví zákazníci platili za dodávku elektřiny společnosti Energie pod kontrolou, tato společnost tyto finanční prostředky zadržovala na svých účtech a zpožďovala platby skutečnému dodavatel energií společnosti Amper Market, takže ta měla plné právo odstoupit od smlouvy o dodávkách energií do odběrných míst zákazníků společnosti Energií pod kontrolou. Pro zajištění nepřerušené dodávky elektřiny proto doporučuje energetický úřad všem zákazníkům zmiňovaných společností, aby prověřili své smluvní vztahy a případně si našli nového dodavatele elektřiny nebo plynu pro své odběrné místo.

„Změna dodavatele je ze zákona bezplatný proces, rozdíly v cenách mezi jednotlivými dodavateli avšak bývají značné. Všem, kdo mají tedy zájem o výhodnou smlouvu o dodávkách energie, by se tedy měli nejdříve podívat na náš srovnávač a tam si najít pro sebe toho nejvýhodnějšího,“ uzavírá Zbyněk Laisek z online srovnávače cen elektřiny a plynu Porovnej24.cz.