Finanční produkt 2015: Nejlepší bankovní účty

Na úvod řekněme, že mBank skončila v kategorii běžných účtů již popáté na třetím místě, což z ní činí svým způsobem rekordmana.

„Osobní účet mKonto od mBank je dlouhodobě jedním z nejlevnějších běžných účtů v Česku. Loni přišla mBank navíc s nabídkou takzvaně akčního úroku dvě procenta ročně k běžnému účtu pro nové zákazníky na prvních šest měsíců. Nabídla i slevový program mBenefity a nové debetní a kreditní karty od MasterCard a mobilní aplikace pro Windows Phone,“ říká analytik Porovnej24 Michal Koubek.

Co se poplatků týče, pozitivní změnou podle něj bylo i zavedení tří výběrů měsíčně zdarma ze všech bankomatů v ČR bez jakýchkoli podmínek. Dřív se počet bezplatných výběrů z bankomatu určoval podle celkového měsíčního objemu bezhotovostních transakcí platební a kreditní kartou.

Nejlepší však byla dle ocenění v soutěži společnosti Scott & Rose nabídka Equa bank, která obsadila v kategorii běžných účtů první místo.

„V únoru 2015 zrušila Equa bank všechny podmínky pro bezplatné využívání běžného účtu pro fyzické osoby a účet nabízí zdarma bez jakýchkoli podmínek. Klienti, kteří aktivně nevyužívají služby banky, už tak nemusí platit za vedení účtu 99 korun měsíčně,“ vysvětluje Michal Koubek a dodává, že k jejich běžné výbavě nově patří i bezkontaktní platební karta s bonusovým programem a bezplatné výběry hotovosti z kteréhokoliv bankomatu v Česku.

Na druhém místě v kategorii běžných účtu se umístil v soutěži Finanční produkt 2015 účet Plus od Zuno Bank. Ten je zdarma, pokud klient zaplatí platební kartou měsíčně aspoň tři tisíce korun. Banka u tohoto účtu umožňuje bezplatné výběry ze všech bankomatů v České republice a to pro výběry od tisíce korun. Výběry ze všech bankomatů v zahraničí jsou zdarma, na částce nezáleží. Součástí nabídky je i bezkontaktní platební karta s pojištěním.

Soutěž Finanční produkt roku vychází z průběžných výsledků on-line žebříčků finančních produktů na portálu Finparáda.cz. Žebříčky sestavují a pravidelně aktualizují specialisté společnosti Scott & Rose. Za každou produktovou linii je zodpovědný vždy jeden konkrétní specialista Scott & Rose. Soutěží podobného charakteru je na trhu více.