Jak a kdy změnit operátora?

Pokud máte smlouvu na dobu neurčitou, počítejte s výpovědní lhůtou

Smlouvu na dobu neurčitou můžete vypovědět kdykoli. Počítejte ovšem s výpovědní lhůtou, která většinou trvá okolo měsíce. U O₂ můžete smlouvu vypovědět telefonicky, případně je možné výpověď podat na kterékoli prodejně. U T-Mobilu se výpověď podává v prodejně nebo zasílá na adresu sídla společnosti. U Vodafonu se vypovídá smlouva telefonicky nebo písemně na adrese sídla firmy.

U smlouvy na dobu určitou si dejte pozor na automatické prodloužení

Pokud máte smlouvu na dobu určitou a blíží se termín, kdy vyprší, je nejšikovnější vypovědět ji k tomuto datu. Potom už nic platit nemusíte. Výpověď však musíte stihnout podat dřív, než vám operátor smlouvu automaticky prodlouží. Buďte ale rychlejší, operátor to někdy klidně udělá i dva měsíce před původním termínem. Ovšem, o tom, že se blíží datum, kdy bude smlouvu prodlužovat, vás musí informovat ve vyúčtování. Stejně jako o tom, do kdy se můžete proti prodloužení ohradit.

U předčasné výpovědi zaplatíte

Smlouvu se závazkem (neboli smlouvu na dobu určitou) můžete vypovědět i předčasně. To už ale bude něco stát. Operátor může žádat až pětinu zbývajícího paušálu či minimálního měsíčního plnění – za dobu, která zbývá do konce platnosti smlouvy. Jestli jste navíc k paušálu dostali telefon za zvýhodněnou/dotovanou cenu, operátor může chtít doplatek do plné ceny, kterou mělo zařízení v době pořízení.

Operátor mění podmínky, odejděte bez sankce

Pokud operátor změní podmínky vaší smlouvy, například zásadně zvýší váš tarif, měl by vás o tom dopředu informovat. Stává se také, že operátor napíše pouze, že došlo ke změnám. V čem přesně spočívají, už si musíte v nových obchodních podmínkách zjišťovat sami.

Jak to bude s číslem?

Své telefonní číslo si můžete klidně nechat, i když přecházíte k jinému operátorovi. Když operátorovi vypovíte smlouvu (a jinou u něj neuzavřete), vystaví vám doklad s ČVOP (číslo výpovědi opouštěného poskytovatele). Když tento údaj předáte novému operátorovi, o přestup telefonního čísla už se postará sám. Převod čísla by měl podle zákona trvat nanejvýš čtyři dny. V praxi ale bývá proces delší. Čeká se, až doběhne výpovědní lhůta a musíte také vyrovnat závazky u původního operátora.