Úvěrům dominuje bydlení

Domácnosti měly ke konci loňského prosince od bank rozpůjčováno 1, 2 bilionu korun, což je o 8,2 procenta více než předloni. V závěru loňského roku dosáhl objem bankovních úvěrů na bydlení 972 miliardy korun, vzrostl tak oproti roku 2014 o osm procent. Na rozdíl od spotřebitelských půjček si lidé na nové bydlení půjčují téměř výlučně u bankovních institucí.

„Během roku 2015 lidé nově načerpali úvěry od bank v objemu 419 miliard korun, což bylo o zhruba 19 procent více než v roce 2014. Sedmdesát procent nových úvěrů směřovalo do bydlení, kde celkový objem vypůjčených peněz ve výši 299 miliard korun představoval tak meziroční nárůst o bezmála 23 procent,“ říká hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Podle ní zájem o nové úvěry ze strany českých domácností nepolevuje a s jeho útlumem se nedá počítat ani do budoucna. Koncem loňského roku domácnosti nově vyčerpaly necelých 37 miliard korun, což je takřka 15 procent více než předloni. Například nové úvěry na bydlení loni prosinci byly sjednány ve výši přesahující 26 miliard korun.

Tip: Levné úvěry nebo kontokorent můžete využít pro lepší bydlení, třeba na nákup sedací soupravy na Obydlicko.cz

„Během roku 2015 došlo i k nárůstu využívání kontokorentů a povolených debetů související s vysokou důvěrou domácností ve svou budoucí ekonomickou situaci. Kontokorenty se tak zdají pro mnoho českých domácností čím dál přijatelnější alternativou k hotovostním půjčkám,“ tvrdí Zamrazilová.

Debety na běžných účtech loni činily více než dvanáct miliard korun a meziročně se tak jejich objem zvýšil o 7,6 procenta.

„I když růst úvěrů byl rychlejší než růst vkladů, lidé si během loňského roku u bank více peněz uložili, než vypůjčili. Ke konci roku 2015 byl objem vkladů o takřka sto miliard korun vyšší než před rokem, zatímco objem úvěrů se zvýšil v uvozovkách jen o něco málo přes 90 miliard korun,“ tvrdí Zamrazilová.

Z jejích slov tak vyplývá, že vklady domácností u bank jsou stále vyšší než úvěry vypůjčené od bank. Z celkových statistik pak vyplývá, že jsou vyšší o více než polovinu.