Lidé stále více pojišťují majetek než sebe sama

Současný přístup české populace k pojištění jako takovému vychází přesně obráceně než tomu je ve vyspělých evropských státech. Lidé stále více preferují pojištění majetku, než pojištění sebe sama. V západní Evropě je podíl pojistného 60 procent podílu na trhu ku 40 procentům ve prospěch životního pojištění. V ČR je to 60 procent pro neživotní pojištění a 40 procent pro životní pojištění.

„Klienti stále v první řadě kladou důraz na pojištění domácností, nemovitostí, aut, méně pak na pojištění sebe sama, jakožto osob, které vydělávají peníze. Každá závažnější nemoc, úraz, nebo třeba invalidita v důsledku autonehody přitom může mít katastrofický dopad na jejich rodinné finance,“ říká analytik Porovnej24.cz Zdeněk Novák.

Z předběžných výsledků České asociace pojišťoven za loňský rok ale vyplývá, že zatímco objemy peněz v uzavřených smlouvách životní pojištění klesají, objemy peněz v neživotních pojistkách rostou. V meziročním srovnání loni trh neživotní pojištění posílilo o čtyři procenta, naopak oblast životního pojištění klesla o 3,5 procenta.

„Bohužel životní pojištění jako dlouhodobý nástroj ochrany před riziky a možnost vytváření rezervy na stáří je velmi podceňován. Úbytek téměř 250 tisíc smluv životního pojištění v loňském roce jen potvrdil tento trend,“ vysvětluje výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

TIP: Proveďte si porovnání cen životního pojištění

Vývoj v oblasti životního pojištění v loňském roce podle něj ovlivnily legislativní změny, které upravily podmínky daňové uznatelnosti a negativní dopad na životní pojištění podle něj zcela jistě má i problematika přepojišťování a související komunikace. Ne vždy si totiž lidé dokáží vyjednat výhodné životní pojištění ušité sobě na míru.

„K tomu jim může velmi dobře posloužit srovnání cen životního pojištění na Porovnej24.cz, kde najdou kompletní informace o nabídce na trhu, protože pojištění jako takové je jednou z našich specializací,“ tvrdí Novák z Porovnej24.

Dobrá životní pojistka by podle něj měla krýt zejména dlouhodobé a trvalé zdravotní komplikace. Invaliditu způsobenou úrazem či nemocí, trvalé následky vážných úrazů, ale třeba i pracovní neschopnost nebo smrt. Každý by měl také velmi pečlivě zvážit výši pojistných částek, aby měl jistotu, že od pojišťovny v případě plnění dostane odpovídající peníze. Mnoho lidí dle jeho názoru stále přeceňují krátkodobá zdravotní rizika a podceňují se dlouhodobá rizika.

„Pojistka má zafungovat hlavně při vážných problémech. Pojištění by vždy mělo pojištěnému zachovat úroveň životního standardu i v případě, kdy mu dlouhodobě vypadne stálý finanční příjem. Při jeho krátkodobých výpadcích by přitom měl spoléhat na vlastní finanční rezervu,“ uzavírá Novák.