Změnu pojišťovny u povinného ručení je potřeba udělat v předstihu

Pokud klient chce změnit pojišťovnu, musí výpověď své stávající pojišťovně tak nejpozději podat v šestitýdenním předstihu, než mu s ní vyprší pojistná smlouva o povinném ručení. Jinak bude platit pojišťovny dvě.

„Pojištění odpovědnosti zaniká písemnou výpovědí ke konci pojistného období u pojištění, kde je sjednáno běžné pojistné. Výpověď musí být doručena alespoň šest týdnů před uplynutím pojistného období. Pojistným obdobím je míněna doba jednoho roku,“ říká analytik pojištění Porovnej24.cz Zdeněk Novák.

Z jeho slov vyplývá, že není možné vypovědět povinné ručení kdykoli, aniž by člověk neplatil tučné penále, ale jen ke konci pojistného období. Byl-li například počátek povinného ručení 15. 3. 2015, je možno ručení vypovědět k 14. 3. 2016, avšak výpověď musela být pojišťovně doručena nejpozději 1. 2. 2016.

Vypovědět smlouvu však lze i do dvou měsíců od data sjednání pojistné smlouvy. To například v momentě, kdy klient po nákupu auta zjistí například při srovnání ostatních nabídek povinného ručení na Porovnej24.cz, že si vybral až příliš draho povinné ručení z toho důvodu, že chtěj mít nové auto pojištěno co nejdříve. Výpověď bez udání důvodu musí však pojišťovně doručit do dvou měsíců od data sjednání pojistné smlouvy.

„Vždy je však na místě se pokusit se stávající pojišťovnou domluvit na tom, zda by ona sama neupravila podmínky pojistné smlouvy více ve prospěch klienta. Potřeba je jí ale říci, že pokud to neudělá, jako klient u ní skončíte. Většina pojišťoven z obav ze ztráty klienty totiž pojištěnci většinou vyhoví,“ dodává Novák.

Další důvody pro výpověď

Nejčastějším způsobem ukončení pojištění bývá změna vlastníka pojištěného vozidla. V tomto případě zaniká pojištění až dnem nahlášení změny majitele konkrétní pojišťovně. Změnu vlastnictví pojištěného vozidla musíte pojišťovně doložit buď kupní smlouvou, nebo velkým technickým průkazem se záznamem o převodu na jiného majitele.

TIP: Srovnání povinného ručení a postup ukončení současné služby vám zařídí Porovnej24.cz

Ukončit pojistnou smlouvu je také možné v případě, že pojišťovna upraví výši pojistného a klient s touto úpravou pojistného nesouhlasí. I v tomto případě je výpověď třeba doručit pojišťovně písemně a to nejpozději do jednoho měsíce ode dne oznámení o změně pojistného. Pojištění pak zaniká k poslednímu dni pojistného období.

„Výše uvedeným způsobem není možné ukončit pojistnou smlouvu, jedná-li se o úpravu pojistného z důvodu bonus/malus. Při navýšení sazby z důvodu škodní události se nejedná o úpravu sazeb a tedy relevantní důvod k ukončení pojistné smlouvy ze strany pojistníka. V takovémto případě platí standardní podmínky vypovězení pojistné smlouvy, které ukládá zákon, což je minimálně šest týdnů před výročím,“ vysvětluje Novák.

Pojistná smlouva též zanikne v případě neplacení pojistného, což je ale způsob, který se velice prodraží. Další možností zániku pojištění je dohoda obou stran. V této dohodě musí být určen okamžik zániku pojištění a dohodnut způsob vzájemného vyrovnání závazků. Přitom je třeba vědět to, co platí vždy, že z pojistných podmínek většiny pojišťoven vyplývá, že v případě ukončení pojistné smlouvy ještě před jejím výročím, nárokují si pojišťovny pojistné do konce měsíce, ve kterém byla doručena písemná výpověď.


Bonus je sleva pojištěnce, o kterou bude platit méně za ty měsíce pojištění, kdy jezdil bez nehod. Za každých 12 měsíců bez nehody získává slevu z pojistného zpravidla ve výši pěti procent.

Malus je přirážka k pojistnému za škodu způsobenou pojištěncem. Pojišťovna odečte příslušný počet měsíců od celkového počtu bonusových měsíců a navýší pojistné. Po každé další způsobené nehodě opět dojde k odečtu měsíců. Po vyčerpání bonusu se tak pojištěnec propadne do malusu, tedy přirážky na pojistném.


Ceny za sjednání zákonem daného povinného ručení po zavedení pravidel nového občanského zákoníku mírně stouply. Důvodem je přenastavení parametrů, které musí současné povinné ručení splňovat. Dříve byla stanovena náhrada za lidský život ve výši 240 000 korun, nyní je stanovena víceméně neomezeně. Růst cen způsobuje i povinnost pojišťoven přispívat do Fondu zábrany škod ve výši tří procent z přijatého pojistného z povinného ručení. Na místě však nejsou obavy z extrémního zdražování povinného ručení, protože na trhu panuje stále velice silný tlak na cenu. Tu přitom stále hlavně ovlivňuje věk řidiče, místo bydliště, objem a výkon motoru, typ a použíti vozidla a samozřejmě výše bonusu pojistníka, což je sleva z pojistného, která se zvyšuje v závislosti na počtu ujetých kilometrů bez nehody. Pokud bychom si za příklad vzali vůz Škoda o objemu motoru 1,4, osobu ve věku 45 let, která bydlí ve městě velikosti města Písek a disponuje maximálním bonusem, tak pojistné s minimálním zákonným limitem ve výši 35 milionů korun, vyjde na necelých 1 600 korun ročně. V případě, že by si tatáž osoba posunula limit za škody na majetku a zdraví ve výši dvakrát sto milionů korun, pojistné ji v průměru vyjde na 1 700 korun ročně.