Chystáte se na lyže do ciziny? Připravte si stokoruny na cestovní pojištění.

Z údajů Porovnej24.cz vyplývá, že cena cestovního pojištění týdenního pobytu v Rakousku 33letého lyžaře, jenž od cestovního pojištění požaduje spíše vyšší krytí rizik, vyjde od zhruba 80 korun do necelých 500 korun. Při sjednání pojištění je však třeba vždy se důkladně informovat na to, co pojistka zahrnuje a soustředit se i na případné výluky z pojistného plnění, jež jsou uvedeny ve smlouvě. A bývá lepší zaplatit více, než méně za pojištění.

Co pojišťujeme

Předmětem cestovního pojištění jsou nezbytné léčebné výlohy, které vzniknou v důsledku smrti, úrazu nebo akutního onemocnění pojištěného v zahraničí. Součástí léčebných výloh je lékařské ošetření, přeprava do nejbližšího vhodného zdravotnického zařízení, hospitalizace a předepsané léky. Léčebné výlohy mají vždy nějaký limit, což je maximální suma, kterou uhradí pojišťovna. Je-li škoda vyšší, zbytek doplácí její klient ze svého.

„V rámci pojistek je běžné, že jsou hrazeny i náklady na ubytování ve zdravotnickém zařízení jedné spolucestující blízké osobě, což obvykle platí, když je například hospitalizováno dítě. Pojišťovny hradí ale i náklady na cestu, když za dítětem jeho rodič musí do zahraničí dojet,“ říká analytik Porovnej24 Zdeněk Novák.

Od věci podle něj není mít v pojistce sjednáno i úrazové pojištění, které obsahuje pojištění trvalých následků úrazu a úmrtí pojištěné osoby v důsledku úrazu.

TIP: Proveďte si srovnání cestovního pojištění do zahraničí a získejte pojištění již od 9 Kč za den

Běžné a rizikové sporty

Pojistku lze sjednat na běžné zimní sporty, jako je třeba lyžování a snowboarding po vyznačených trasách, běh na lyžích po vyznačených trasách, jízda na bobech a skibobech na vyznačených trasách, bruslení na ledě, sáňkování.

Pojišťovny ale nabízejí pojištění i k rizikovým sportům. Mezi ně řadí například lední hokej, rugby, americký fotbal, gymnastika, rychlobruslení, jezdecké sporty, psí spřežení, akrobatické tance, sjezd na kole, bikros, cyklokros, fourcross, střelecké sporty, myslivectví, bojové sporty, skateboarding, parkur, aerotrim, pilotáž, závěsné létaní, letecká akrobacie… Rizikových sportů je skutečně mnoho.

Pojištění odpovědnosti

Praxe ukazuje, že u cestovního pojištění ne vždy musí jít pouze o nárok na plnění v momentě, kdy se něco stane pojištěnci, ale i v momentě, kdy pojištěnec naopak sám způsobí nějaké škody. Cestovní pojištění tedy nabízí i pojištění odpovědnosti za újmu, která vznikne během pobytu v zahraničí při činnostech v běžném občanském životě či sportovní činnosti.

„Pojistnou událostí je újma vzniklá na zdraví, životě a na věci. Pojistná ochrana se nevztahuje na újmu vzniklou pojištěnému nebo osobám blízkým. Součástí pojištění je i kauce a náklady spojené se zastupováním pojištěného advokátem v přestupkovém nebo trestním řízení vedeném proti pojištěnému v navštívené zemi pro přestupek nebo trestný čin z nedbalosti,“ vysvětluje Zdeněk Novák.

Upozorňuje i na to, že běžnou součástí cestovního pojištění je i pojištění zavazadel a cestovních dokladů pojištěného v případě jejich poškození či zničení živelnou událostí, vodou z vodovodních zařízení, v důsledku dopravní nehody, jejich ztráty nebo odcizení. Mnozí jistě ocení i pojištění, které zahrnuje úhradu nákladů na nákup nezbytných oděvů a toaletních potřeb při opožděném dodání zavazadel leteckou společností o více než 24 hodin od příletu na místo určení.

Hádání se s pojišťovnou

Ne vždy však musí znamenat sjednání cestovního pojištění jistotu bezproblémového řešení problémů se zdravím v zahraničí. Uveďme si to na příkladu klientky, která si při lyžování v Rakousku poranila koleno. Šla do nemocnice a lékař ji pro přesné stanovení diagnózy poslal na magnetickou rezonanci. Klientka zaplatila veškeré vyšetření i ošetření hotově a přímo na místě. Měla sjednané cestovní pojištění, po návratu proto požádala pojišťovnu o proplacení všech nákladů. Ta ale odmítla uhradit magnetickou rezonanci s tím, že: „použité diagnostické prostředky nebyly v přiměřeném rozsahu k danému onemocnění pojištěného“. Klientka měla ale nakonec štěstí, protože měla uschovanou lékařskou zprávu, v níž bylo ošetřujícím lékařem uvedeno, že požaduje magnetickou rezonanci pro stanovení přesné diagnózy. Navíc se poradila s odborníkem Porovnej24 na likvidaci pojistných škod, který ji poradil, aby argumentovala tím, že vyšetření bylo nezbytně nutné a nebylo nijak nepřiměřené. Klientka, která měla na proplacení vynaložených prostředků nárok, po intervenci u pojišťovny, tak nakonec své peníze z pojistky získala.