Na pořízení si hypotéky je možná nyní možná ten nejlepší čas

Ceny bytů v Česku od loňského jara do konce roku vzrostly o devět procent na 1,6 miliónu korun. Nabídka bytů k prodeji za stejné období klesla o pětinu. Vyplývá to ze statistik největšího tuzemského realitního serveru Sreality.cz.

„Nejvíce rostou ceny malých bytů. Obvyklá prodejní cena od jara 2015 vzrostla o sedm až dvanáct procent. Rostou i ceny pronájmů bytů, vyplývá ze srovnání zhruba 30 tisíc inzerátů,“ říká analytik Porovnej24 Michal Koubek.

Za touto skutečností stojí podle něj extrémně nízké úrokové sazby hypoték a pozitivní vnímání budoucího ekonomického vývoje. Pokles nabídky bytů vysvětluje větší poptávkou v posledních letech.

„Úroky u hypoték v únoru klesly na nový rekord 2,02 procenta,“ dodává.

TIP: Srovnání hypoték můžete provést v kalkulačce Porovnej24.cz

Růst cen bytů potvrzuje také analýza Hypoteční banky, oproti loňskému roku šly ceny nahoru o 5,8 procenta. Ceny především nových bytů se blíží k rekordům z roku 2008. Výrazně dráž než v jiných částech republiky se prodávají byty v hlavním městě, i když růst cen je zde relativně pomalejší. V Karlovarském, Jihomoravském a Libereckém kraji vzrostly ceny o 15 procent, v Praze o pět procent.

Podle Koubka ceny bytů porostou i v letošním roce. Upozorňuje přitom na to, že ceny nemovitostí rostou v celé Evropě, s několika málo výjimkami, jako je Řecko nebo Itálie.

„Ten, kdo aktuálně uvažuje o vlastním bydlení, nebo investicích do nemovitostí za pomoci hypotéky, by tedy neměl asi příliš dlouho váhat. Hypotéky jsou levné a ceny bytů stále ještě nevystoupaly na svá maxima,“ myslí si Koubek.

Podrobné informace o tom, za kolik se byty nyní prodávají nebo pronajímají v různých krajích ČR, zveřejnil realitní server Realita českých realit. Porovnat si ceny a parametry hypoték přitom lze velmi snadno a pohodlně na Porovnej24.cz