Ženy dohánějí muže již i v životním pojištění

Praxe ukazuje, že přestává platit, že životní pojištění má uzavřeno pouze muž jako hlavní živitel rodiny. Zkušenosti finančních poradců v Praze a dalších velkých městech ukazují na to, že životní pojištění si z obav před výpadkem svého pravidelného příjmu, čím dál více sjednávají i ženy.

„Když je žena v domácnosti nebo na mateřské, je jasné, že životní pojistku uzavírají zejména muži. V poslední době je ale znát určitá změna trendu ve velkých městech, v nichž mnohé ženy do rodinného rozpočtu často přinášejí více peněz než muži, anebo pak žijí samy a mají za to, že pojištění patří k jejich běžnému finančnímu zajištění,“ říká analytik životního pojištění Porovnej24 Zdeněk Novák.

Podle něj si dnes ženy životní pojištění sjednávají zejména proto, že se stejně jako muži bojí vážných nemocí, úrazů nebo smrti. A bojí se toho, že jejich rodina kvůli tomu zůstane bez peněz.

TIP: Prohlédněte si nabídku životního pojištění

Pojistka pro ženy

Novák je přesvědčen o tom, že v momentě, kdy rodina třeba už splácí hypotéku, má děti, jí životní pojištění jednoho nebo oboru rodičů dává určitou záruku ochrany před situací, kdy by jeden z rodičů třeba kvůli vážné nemoci přestal vydělávat. A přitom neplatí to, co platilo dříve, že životní pojištění má uzavřeno pouze muž jako hlavní živitel rodiny.

„Jakkoli se v detailu životní pojištění pro ženy a muže liší, v základu v něm není rozdíl. Určujícími stále zůstávají důvody, proč se kdo pojišťuje. Na prvním místě je uvědomění si, že prioritou životního pojištění je krytí rizik a nikoli spoření prostřednictvím investování,“ vysvětluje Novák.

Životní pojistka pro ženy se mnohem více než u mužů soustředí na onkologické problémy. Což značí, že pojištění pro ženy většinou kryje onkologické nemoci ženských pohlavních orgánů. Často kryje na určité procento z pojistné částky i onkologické onemocnění v jeho počáteční fázi. Typickým příkladem jsou rakoviny in situ například děložního čípku či prsu.

Životní pojištění pro ženy může obsahovat ale krytí dalších rizik. Jsou to třeba rizika spojená s vybranými vrozenými vadami novorozenců. Některé pojišťovny kryjí i riziko mimoděložního těhotenství nebo zdravotní komplikace v případě těhotenství v rámci připojištění pracovní neschopnosti, což ale neplatí u všech pojišťoven. Potřeba si je vždy třeba dávat na výluky ve smlouvě.

Výpadek příjmu

Podle Zdeňka Nováka ženy stejně jako muži od své pojistky vyžadují zejména zajištění se proti výpadku příjmu, což značí pojištění se proti vážným životním rizikům. To je smrt, invalidita nebo dlouhodobá pracovní neschopnost způsobená nemocí.

„Pojistné částky jsou individuální, ale obecně by se měly na smrt a invaliditu pohybovat ve vyšších statisících až milionech korun. Cena rozumně nastavené pojistky by se měla vejít do částky okolo pěti procent příjmů. Levná pojistka většinou neřeší část problémů,“ upřesňuje Novák.

Pokud tedy žena, dejme tomu, vydělává v Praze 30 000 korun čistého měsíčně, pojistka ji vyjde na plus mínus 1 500 korun. Porovnat si ceny a parametry životního pojištění lze velmi snadno a pohodlně samozřejmě i v online srovnávači životního pojištění Poronej24.cz, který nabízí stále aktualizovanou nabídku pojišťoven.