Nová směrnice EU zřejmě zdraží bankovní služby

Unijní směrnice stanovuje sjednocení bankovních termínů u necelých dvou desítek základních bankovních finančních produktů. Platí to například pro běžný účet, debetní či kreditní karty. Jednotnou terminologii u bankovních služeb přitom řeší i Česká národní banka, která tak reaguje na novelu zákona o platebním styku.

„Česká národní banka by měla v průběhu letošního roku vydat vyhlášku, která standardizuje označení pro deset až dvacet bankovních služeb a jejich definice. Klient by se díky tomu měl ve službách snadněji orientovat a jednoduše porovnat i poplatky za ně,“ vysvětluje Michal Koubek, analytik online srovnávače cen finančních produktů a energií Porovnej24.cz, jehož stránky rovněž obsahují srovnání poplatků za většinu bankovních služeb na tuzemském trhu.

TIP: Najděte si nejvýhodnější bankovní osobní účet na tuzemském trhu

Sjednocení bankovní terminologie pro banky avšak představuje finanční výdaje navíc. Změny v názvech totiž budou muset zapracovat do svých všeobecných obchodních podmínek a také s nimi seznámit všechny své klienty.

„V tomto ohledu je proto možné, že některé z bank se nebudou rozpakovat a náklady vzniklé při sjednocování terminologie naúčtují svým klientům. O čemž mohou docela dobře své klienty informovat spolu s informováním o změnách v terminologii. Regulaci ze strany Evropské komise tak využijí i drobným změnám svých obchodních podmínek a ceníků,“ upozorňuje Michal Koubek.

TIP: Najděte si ten nejvýhodnější bankovní úvěr na tuzemském trhu

Jeho slova dokládají již i vyjádření zástupců některých z tuzemských bank, kteří uvedli, že zavedení jednotných pojmů základních bankovních služeb znamená velký zásah do administrace bankovních služeb i provozu samotných bank. Sjednocení terminologie si podle nich zcela jistě vyžádá změny v bankovních informačních technologiích a systémech, šablonách a mnoha dalších bankovních dokumentech. Nově zaškoleni budou muset být i pracovníci bank.

„Je zřejmé, že sjednocení bankovní terminologie finančním domům přinese nové náklady, což pro jejich klienty může znamenat zvýšení cen. Klienti bank by tedy měli vždy zpozornět, když jim banka v průběhu letoška oznámí nějaké změny ve své nabídce. Při podrobnějším přezkoumání informací od banky mohou totiž také zjistit, že mezi nově zavedenými názvy bankovních produktů jsou nově zavedeny i změny v obchodních podmínkách a cenících. V tom případě by si měli okamžitě srovnat nabídku bank na trhu a podle výhodnosti banku třeba i změnit,“ uzavírá Michal Koubek z online srovnávače cen finančních produktů a energií Porovnej24.cz.