Blíží se konec hotovosti. Vyberte si tak tu nejvýhodnější kartu online

Budoucnost bankovnictví je jasná. Podle 95 procent bankéřů budou klasické bankovky nahrazovat platební karty a moderní platební technologie spojené například s otisky prstů či scanem oční rohovky.

„Vymizení fyzických peněz je jednou z možných cest, kterými se západní společnost vydá. Již dnes jsme svědky hromadného využívání platebních karet, tedy virtuálních peněz. Ve skandinávských zemích platební karty zcela jasně převažují nad platbou v hotovosti,“ říká provozovatel online srovnávače cen finančních produktů a energií Porovnej24.cz Zbyněk Laisek.

TIP: Najděte si nejvýhodnější debetní kartu na tuzemském trhu a ušetřete

Podle analytiků je pravděpodobné, že postupné až úplné zmizení klasických bankovek zažije už dnešní generace ekonomicky aktivních lidí. Pro tento trend přitom nehovoří jenom pohodlnost placení kartou či jinou elektronickou formou, ale také lepší kontrola finančních toků ze strany státních institucí.

„Obrovské zkušenosti s bezhotovostním stykem nemají jenom ve skandinávských zemích, ale pro někoho možná překvapivě i v Řecku, kde vláda loni koncem června omezila výběr hotovosti z bank. Na platby kartou však limity uvaleny nebyly. Je jasné, že Řekové se záhy stali přeborníky v bezhotovostním styku, ve využívání platebních karet,“ vysvětluje Laisek.

TIP: Najděte si nejvýhodnější kreditní kartu na tuzemském trhu a ušetřete

V Řecku se podle něj po zavedení omezení výběru hotovosti počet plateb kartou okamžitě zdvojnásobil a používání platebních karet na venkově se dokonce ztrojnásobilo. Například banka Alpha Bank SA vydala jenom za červen 2015 kolem 220 000 karet, což bylo více než vydala za celý předešlý rok. Platební karty tak v Řecku začali využívat děti, dospělí i důchodci, aby měli přístup k „penězům“ a mohli jimi platit na potřebných místech.

„Je jasné, že všechny platby kartou jsou dokonale evidovány, tudíž i díky tomu Řecko vykazovalo v období, kdy v uvozovkách zažívalo takřka totální bezhotovostní styk, nejlepší výběr daní, jakkoli tamějším lidem asi moc do nějakého velkého nakupování nebylo. I tak se však naplno projevily přínosy bezhotovostního styku z pohledu státu,“ dodává Laisek.

Jeho slova potvrzuje i zpráva Evropské centrální banky, podle které v Řecku, které patřilo v minulosti k zemím s nejnižším počtem elektronických transakcí na hlavu, došlo spolu s raketovým nárůstem využívání platebních karet, k nezanedbatelnému omezení šedé ekonomiky a lepšímu výběru daní.

TIP: Porovnejte si parametry platebních karet na tuzemském trhu a ušetřete

S existencí virtuálních peněz a jejich přesuny prostřednictvím platebních karet nebo internetu přichází samozřejmě i nebezpečí v podobně kybernetických útoků a krádeží. Problematiku sofistikovaných kybernetických útoků v bankovním sektoru jsou stejně tak časté jako v jiných odvětvích. Bohužel v drtivé většině případů s nimi však lidé nepočítají a sami dávají pachatelům příležitost. A to se týká i platebních karet, v jejichž případě bude bezpečnost jejich využívání do budoucna narůstat na důležitosti.