Co musí mít cestovní pojištění v úplném základu

Cestovní pojištění by mělo obsahovat pojištění léčebných výloh a pojištění odpovědnosti za škodu. Dobré je zvážit i další připojištění, například úrazové připojištění a pojištění zavazadel.

„Důležité jsou pojistné limity, tedy sumy, do kterých vám pojišťovna náklady vyplatí. Ideální jsou alespoň dva miliony korun na léčebné výlohy, milion u odpovědnosti za škodu na zdraví, půl milionu u odpovědnosti za škodu na majetku,“ vysvětluje analytik pojistného trhu Porovnej24 Zdeněk Novák.

TIP: Kalkulačka cestovního pojištění vám během pár minut ukáže nejlepší nabídky na trhu zdarma

Asistenční služba v rámci cestovního pojištění by přitom měla být dostupná 24 hodin denně, měla by umožňovat telefonickou pomoc při řešení nouzových situací, nabídnout tlumočení nebo pomoci při ztrátě osobních dokladů.

„Budete-li se na dovolené věnovat nebezpečným sportům, sjednejte si připojištění, protože většinu ze základních cestovních pojištění nekryje rizika spojená s rizikovými sporty, nebo alespoň s těmi náročnějšími,“ dodává Novák.

Důležité je se seznámit i se všemi výlukami uvedenými ve smlouvě, což jsou situace, kdy pojišťovna peníze odmítne vyplatit nebo vyplacenou sumu sníží. Příkladem může být škoda vzniklá pod vlivem alkoholu.

„V těchto výlukách je třeba se dobře orientovat nejenom kvůli tomu, aby člověk věděl, na jaká pojistná plnění má v případě pojistné události nárok, ale také, což je třeba zdůraznit, aby věděl, jak má správně nahlásit pojišťovně pojistnou událost, protože stačí nějaká drobnost nebo neobratnost v jeho vyjádření a jeho případ takzvaně spadne právě do některé z výluk, čímž člověk ztrací nárok na výplatu pojistného plnění, anebo pak bude muset dokazovat pojišťovně, že jen špatně pojistnou událost nahlásil, což není nikdy nic příjemného,“ vysvětluje Novák.

TIP: Srovnání cestovního pojištění během pár minut se srovnávačem finančních produktů Porovnej24.cz zdarma

Srovnání aktuálních cen cestovního pojištění i jeho parametrů najdete na stránkách Porovnej24. V momentě, kdy si vyberete ze svého hlediska tu nejvýhodnější nabídku, můžete si na její kartě rozkliknout položku detail, v níž najdete kompletní znění nabízené pojistné smlouvy. Cestovní pojištění uzavřete nejlépe on-line a kromě ceny hleďte na limit léčebných výloh i na to, jestli je v ceně pojištění odpovědnost.