Nový zákon radikálně sníží počet poskytovatelů úvěru

Spotřebitelské úvěry a hypotéky brzy čekají velké změny. Z trhu spotřebitelských úvěrů by měli zmizet zprostředkovatelé a společnosti, jejichž cílem je připravit klienta o majetek. K poskytování půjček v ČR postačí živnostenské oprávnění. Nový zákon by měl po všech ale již požadovat počáteční kapitál a držení licence k poskytování úvěrů, které bude udělovat Česká národní banka.

TIP: Kalkulačka půjček vám během pár minut ukáže nejlepší nabídky na trhu

„Bude-li zákon rozumný, docela jistě může zdejšímu trhu s úvěry prospět. Mám ale za to, že většina lidí si dnes již půjčuje peníze od zavedených bank a nebankovních institucí. Ty všechny i s jejich aktuální nabídkou jsou k dohledání na našich stránkách,“ říká úvěrový specialista online srovnávače cen finančních produktů a energií Porovnej24 Michal Koubek.

Těchto institucí se nový zákon nedotkne v tom smyslu, že by snad zmizely z trhu. Požadovaný kapitál pro nebankovní firmy a soukromníky poskytující úvěry nový zákon stanovuje ve výši 20 milionů korun. Což pro zmíněné banky a nebankovní instituce je zanedbatelnou částkou. Na druhou stranu povinnost složit tuto částku bude podle odhadů znamenat, že počet poskytovatelů úvěrů na tuzemském trhu klesne ze současných 57 tisíc na necelou stovku.

„Firmy budou mít šest měsíců na to, aby zažádaly o licenci. Když to neudělají, nebudou moci na trhu dále působit. ČNB pak má dalších 18 měsíců na to, aby žádost o licenci vyřídila. Zkrácení lhůt je ale také předmětem jednoho z pozměňovacích návrhů,“ vysvětluje Koubek.

Nový zákon ovlivní podmínky i na trhu hypoték. Navrhovaná vládní úprava předpokládá, že každý rok bude možné splatit bez poplatku až 20 procent zbývajícího úvěru. Zdarma by to mělo být i ve vážných životních situacích, jako je invalidita, dlouhodobá nemoc či smrt dlužníka. Skupina sociálnědemokratických poslanců přitom prosazuje, aby každý rok šlo zdarma splatit až čtvrtinu úvěru, a chce také zlevnit předčasné splacení při prodeji nemovitosti.

TIP: Srovnání půjček během pár minut se srovnávačem finančních produktů Porovnej24.cz

„Otázka je, zda tyto návrhy skutečně budou znamenat zlevnění, protože banky tak ztrácejí jistotu v částce, kterou vyinkasují od svých klientů za celou dobu trvání splácení hypotéčního úvěru. Aby to nakonec nepřineslo zdražení hypoték,“ tvrdí Koubek.

Nová pravidla se dále určitě dotknou délky fixace, která by měla být delší než, jak je tomu dnes zvykem.