Stoprocentní hypotéky skončí v říjnu. Na své si přijdou odhadci hodnoty nemovitostí.

Pouze do října roku 2016 mají klienti banka zájemci o pořízení stoprocentní hypotéky čas na její zajištění. V říjnu totiž začínají platit regulatorní doporučení České národní banky, které snižuje podíl hypotečního úvěru na hodnotě pořizované nemovitosti na 95 procent a v dubnu roku 2017 bude tento limit snížen dokonce na 90 procent hodnoty nemovitosti.

„Zájemci o hypoteční úvěr tak budou muset mít povinně našetřeno až deset procent hodnoty nemovitosti stanovené odhadcem banky. Reálná částka, kterou budou muset mít zájemci o hypotéku k dispozici, však bude často i výrazně vyšší, protože odhadní cena vůbec nemusí dosahovat sjednané kupní ceny dané nemovitosti,“ vysvětluje Koubek.

TIP: Srovnání hypoték během pár minut se srovnávačem finančních produktů Porovnej24.cz

Kolik to bude činit v praxi, prozatím nedokáže odhadnout, protože bude vždy záležet na odhadci banky.

„Otázka také zní, zda bude muset zájemce o hypotéku za tento odhad platit poplatek. Vzhledem k současným praktikám ze strany bank i odhadců lze předpokládat, že ano. Budou to tisícikoruny, ale i tak náklady na hypotéku prodraží,“ zamýšlí se Koubek.

I při stoprocentní hypotéce musí už nyní klienti platit nějaké prostředky ze svých úspor. Jedná se zejména v případech, kdy kupní cena je vyšší než cena stanovená odhadcem banky. V takovém případě sice banka půjčí celou částku zjištěné hodnoty nemovitosti, částku rozdílu mezi kupní cenou a stanovenou hodnotou však musí klient doplatit ze svého.

„Po zavedení limitů však bude požadavek na žadatele a výši jeho úspor ještě větší, což mnoho zájemců vyloučí z okruhu úspěšných žadatelů o hypoteční úvěr. Podle České národní banky bude dodržování pravidel při určování hodnoty nemovitosti pro poskytnutí hypotéky je pro úspěch regulace a dosažení jejího cíle klíčové,“ tvrdí Koubek.

Tak jako tak – lidé, kteří si chtějí ještě sjednat stoprocentní hypotéku by si tak měli rozhodně pospíšit. Ideální postup přitom je, když se nejdříve na Porovnej24 zorientují v nabízených cenách aktuálně poskytovaných hypotéčních úvěrů a pak tuto nabídku ještě proberou s pracovníky call centra Porovnej24. S nimi se mohou domluvit na uzavření hypotéčního úvěru s některou z bank, anebo jejich nabídku porovnat s nabídkou, kterou jim poskytne jejich banka.

TIP: Srovnání hypoték během pár minut se srovnávačem finančních produktů Porovnej24.cz

„Troufám si tvrdit, že nabídka prostřednictvím Porovnej24 bude přece jen o něco výhodnější, než klienti získají přímo v bance, což je dáno úzkou spolupráci mezi naším serverem a významnými bankami na trhu,“ uzavírá Koubek.