Hromadná aukce ukázala, že změnou dodavatele energií lze ušetřit tisíce korun

Při největší hromadné změně dodavatele energií, která se v České republice uskutečnila formou online aukce, zhruba 20 tisíc domácností uspořily celkem 170 milionů korun. Aukce fungovala na principu požadavku odběratelů energií z řad domácností na levnější cenu a nabídky ze strany takřka všech na trhu zúčastněných dodavatelů energií.

„Ve své podstatě nešlo o nic jiného, než že si lidé, kteří se aukce zúčastnili, spočítali, kolik zaplatí za rok za energie u svého stávajícího dodavatele a tuto cenu porovnali s aktuální nabídkou více dodavatelů energie. Pak zvolili tu pro sebe nejvýhodnější,“ vysvětluje analytička trhu energií Porovnej24 Veronika Balšánová.

TIP: Srovnání elektřiny během pár minut se srovnávačem finančních produktů Porovnej24.cz

To samé lze udělat i na Porovnej24.cz. Aukce přinesla zajímavé výsledky. Průměrná roční úspora u těch domácností, kteří při ní změnili dodavatele, je v případě elektřiny 2 883 korun a v případě plynu 8 707 korun. Některé domácnosti ale ušetří i desítky tisíc korun.

„Téměř polovina zapojených domácností, rovných 46 procent, přitom změnila dodavatele u obou komodit, tedy u elektřiny i plynu. Dvě pětiny domácností změnily pouze dodavatele elektřiny a každá sedmá pak dodavatele plynu,“ upřesňuje Balšánová.

Do aukce, kterou v polovině letošního února v rámci kampaně „Chci výhodnější energie” pořádala spotřebitelská organizace dTest, se zaregistrovalo více než 66 tisíc domácností. Nejvíce z nich přešlo ke společnosti Europe Easy Energy, bylo jich celkem 22 229. Dodavatele elektřiny změnilo 19 198 domácností a dodavatele plynu 13 450 domácností. Tyto údaje se částečně překrývají, protože značná část domácností uzavřela smlouvu na obě tyto komodity.

TIP: Srovnání elektřiny během pár minut se srovnávačem finančních produktů Porovnej24.cz

„O tom, že změnou dodavatele energie lze ušetřit nemalé peníze, není pochyb. Vždy je však nutné posuzovat nabídku v celkovém balíčku. Na prvním místě je cena a pak vždy podmínky smlouvy. Velký význam má zejména to, zda je na dobu určitou či neurčitou. Ve věci je třeba se orientovat,“ doplňuje Balšánová s tím, že optimální je se před uzavřením jakékoli nové změny o dodávce energií poradit