Jaké jsou ceny energie v zemích EU v porovnání s cenami v ČR

Z porovnání evropských cen evropského statistického úřadu Eurostatu vyplývá, že nejlevnější plyn je v Lucembursku, nejdražší v Portugalsku. Nejlevnější elektřinu – při zohlednění různé kupní síly – mají v Evropské unii Finové, nejdražší Portugalci. Při porovnání absolutní ceny v eurech je nejdražší elektřina v Německu, nejdražší plyn ve Švédsku.

„Nejlevnější elektřinu v zemích Evropské unie mají domácnosti v Bulharsku, kde platí 9,6 euro za 100 kWh, a Maďarsku, kde zaplatí za 100 kWh 11,5 euro. Nejdražší elektřina je v Dánsku. Tam platí za 100 kWh 30,4 euro a v Německu. Tam 100 kWh stojí 29,5 euro,“ říká analytička trhu s energiemi Porovnej24 Veronika Balšánová.

TIP: Srovnání elektřiny během pár minut se srovnávačem finančních produktů Porovnej24.cz

Průměrná cena elektřiny pro středně velkou domácnost v Evropské unii v současnosti dosahuje 21,1 eura za 100 kWh. V Česku byla průměrná cena podle unijních statistiků 12,9 eura.

Daně a různé poplatky se na celkové ceně elektřiny pro domácnosti v EU podílely v průměru 33 procenty. Nejvíce v Dánsku – 69 procent, nejméně ve Velké Británii a na Maltě (shodně pět procent). V Česku připadá na daně a poplatky 18 procent.

„Zemní plyn je nejlevnější v Rumunsku, tam platí 3,4 euro za 100 kWh a opět v Maďarsku, kde ten samý objem přijde na 3,5 euro. Nejdražší je ve Švédsku. Lidé tam platí za 100 kWh 11,7 euro a Portugalsku, kde ten samý objem stojí 9,8 euro,“ uvádí Balšánová.

Za plyn průměrně spotřebitelé v Evropské unii platí 7,1 eura, což je o 1,7 procenta méně než před rokem. České domácnosti platily za plyn 5,8 eura, vyplývá z údajů.

U zemního plynu tvoří daně a poplatky v EU v průměru 23 procent celkové ceny, nejvíce v Dánsku (57 procent), nejméně ve Velké Británii (pět procent). V Česku je to 17 procent.

TIP: Kalkulačka elektřiny vám během pár minut ukáže nejlepší nabídky na trhu

Pořadí zemí v „drahotě“ energií určuje i přepočet na kupní sílu lidí v jednotlivých evropských státech. Podle něj nejlevnější elektřinu pak podle tohoto měřítka mají Finové a Švédové, mimo EU platí ještě méně domácnosti na Islandu a v Norsku. Naopak nejdražší elektřinu mají Portugalci a Němci.

„Plyn je při zohlednění odlišné kupní síly nejlevnější v Lucembursku a Velké Británii. Nejdražší plyn mají v Portugalsku a Španělsku, po Řecku a Švédsku pak následuje Česká republika,“ uzavírá Balšánová.