Když nekouříte a jíte zdravě, ušetříte na životním pojištění

Pojišťovny dávají zájemcům o životní pojištění vyplňovat takzvaný zdravotní dotazník. Jeho součástí je například dotaz, zda člověk kouří, stejně tak se vyplňuje informace o výšce a váze. Asi nikoho nepřekvapí, že kuřáci a lidé s nadváhou mají pojištění prostě dražší. Každá pojišťovna penalizuje tyto dvě skupiny trochu jinak.

„Systém pro ty zodpovědné pojištěnce má třeba pojišťovna MetLife. U ní například milionové životní pojištění stojí čtyřicetiletého kuřáka 4 776 korun, zatímco nekuřáka 4 296 korun. Nekuřák, který absolvuje pravidelné prohlídky u praktického lékaře, zaplatí 4 104 korun a nekuřák, který absolvuje pravidelné prohlídky u praktického lékaře a navíc u urologa, pouze 3 864 korun,“ říká analytik pojistného trhu Porovnej24 Zděnek Novák.

TIP: Kalkulačka životního pojištění vám během pár minut ukáže nejlepší nabídky na trhu zdarma

Výhodnější cenu pro nekuřáky a klienty s dobrým indexem tělesné hmotnosti (BMI) mají také u Allianz, Axa zohledňuje BMI, Aegon sleví těm, kdo jsou zapojeni do programu Fit, až 20 procent.

Na jednu stranu pojišťovny zvýhodňují ty, kdo žijí zdravě, na druhou stranu si ale řeknou o více peněz za pojistku aktivním sportovcům. Riziko zranění se totiž rázem zvyšuje.

„Jestliže sportujete rekreačně, nemáte se čeho obávat. Pokud jste registrovaný sportovec, pojišťovna vám nejspíš naúčtuje příplatek, který se pohybuje ve výši 30 až 50 procent. Profesionální sportovci mají příplatek ještě vyšší, někteří jsou dokonce považováni za nepojistitelné,“ vysvětluje Novák.

TIP: Srovnání životního pojištění během pár minut se srovnávačem finančních produktů Porovnej24.cz zdarma

Tak jako tak – zdravý životní styl se pozitivně promítá do ceny životního pojištění. A nejenom on, pojišťovny dokáží ocenit i ty klienty, kteří jim zůstávají věrní. Třeba Pojišťovna České spořitelny vyplácí jednorázově po 15 letech bonus za věrnost, který činí pět procent z dosud zaplaceného pojistného, a za bezeškodní průběh mají klienti automaticky nárok na „odměnu“ každých pět bez pojistné události ve výši deseti procent z rizikového pojistného. Systém odměn za bezeškodní průběh má například i NN Životní pojišťovna.

„Aktuální nabídku cen a parametrů životního pojištění si lze srovnat na Porovnej24, data z vyhledávače je však třeba probrat s pracovníky call centra Porovnej24, protože každá životní pojistka by měla být nastavena přímo na míru pojištěnci,“ uzavírá Novák.