Změnou dodavatele energie by domácnosti mohly ušetřit až osm miliard korun ročně

Přechodem k výhodnějšímu dodavateli by domácnosti podle šéfové úřadu Aleny Vitáskové mohly v součtu ušetřit až osm miliard korun ročně. Musejí se však orientovat v aktuální nabídce dodavatelů plynu a elektřiny, k čemuž jim mají pomoci zprvu indikativní ceny plynu a následně indikativní ceny elektřiny vypočítané energetickým úřadem. Ty by neměly být podle názoru Vitáskové ničím jiným než cenami maximálními.

„Indikativní cenu úřad vypočítá jednoduchým spojením ceny komodity a marže obchodníka.Problém je ale v tom, že takový výpočet nicméně nemůže zohlednit fakt, že obchodníci pro své odběratele často nakupují s předstihem, takže ceny nemusí vždy reflektovat aktuální propady cen na burzách,“ upozorňuje analytička trhu s energiemi Porovnej24 Veronika Balšánová.

TIP: Srovnat Elektřinu během pár minut se srovnávačem finančních produktů Porovnej24.cz

Podle ní lze jednoduše porovnávat jednotlivé aktuální nabídky na trhu, jak to například umožňuje srovnávač cen Porovnej24, ale stanovit maximální cenu třeba plynu v rámci tak širokého spektra obchodníků, různých produktů, služeb, servisu, garancí i kvality služeb je zavádějící. Dalším podstatným faktorem ovlivňujícím výslednou cenu jsou také náklady na zajištění bezpečnosti a garance dodávek.

I tak úřad chce své indikativními ceny energií prosadit. Pomoci mu v tom má i novela energetického zákona, na níž hodlá regulátor spolupracovat s Ministerstvem průmyslu a obchodu. To, zda však bude ustanovení o indikativních cenách obsahovat, není jisté. Snahou však podle Vitáskové je, aby z trhu byly odstraněny cenové anomálie za dodávky energií. Anomálií je podle ní například to, když obchodníci v cenách pro domácnosti dlouhodobě nereflektují levnější plyn na burze, tedy pokles velkoobchodních cen.

„Pozitivní na této snaze je, že připomíná českým domácnostem to, že by se měly zajímat o cenu, kterou za energie platí. To, že energetický úřad hovoří o tom, že jenom změnou dodavatele by české domácnosti mohly ušetřit za dodávky energií osm miliard korun ročně, ukazuje na to, jak obrovský prostor k úsporám se jim na trhu s energiemi nabízí. Musejí se však zajímat o to, kolik platí a také, zda by nemohly platit s jiným dodavatelem méně,“ vysvětluje Balšánová.

TIP: Nejlevnější plyn najdete zde

Případné zavedení maximální ceny by se podle ní netýkalo takzvaných fixací – tedy smluv, kdy se zákazník smluvně zaváže dodavateli na několik let výměnou za jistotu pevné ceny. Otázkou také zůstává, že není jisté, zda budou indikativní ceny vůbec zavedeny. Faktem ale je, že protože ministr Jan Mládek již vyzval Vitáskovou, aby zcela využila svých kompetencí a pokusila se o regulaci, k níž má zmocnění již nyní v energetickém zákoně a zákoně o cenách.