Cenové dno hypoték přijde v říjnu a listopadu

Pokles úrokových sazeb u hypotečních úvěrů pokračoval i po prázdninách. V minulém měsíci je snížila Raiffeisenbank, začátkem září se přidala Moneta Money Bank a například UniCredit Bank nově nabízí hypotéky s tří-, pěti-, sedmi- a desetiletou fixní sazbou od 1,29 procenta.

„Podmínkou je avšak otevření běžného účtu a sjednání kreditní karty i sjednání úvěrového pojištění, což úvěr poněkud zdražuje,“ doplňuje analytik hypotéčního trhu Porovnej24 Michal Koubek.

TIP: Srovnat Hypotéky během pár minut se srovnávačem produktů Porovnej24.cz

Podle něj banky se snaží prodat co nejvíce hypoték do začátku prosince, kdy začnou platit pravidla daná novým úvěrovým zákonem i další regulací bank ze strany Evropské komise a centrální banky.

„Na současné klienty se nová pravidla začnou vztahovat až při další fixaci, proto banky chtějí získat co nejvíce lidí ještě za současných podmínek,“ je přesvědčen Koubek.

Odhaduje přitom, že cenové dno u hypoték nastane v říjnu a listopadu. Poté začnou na trhu platit nová pravidla. Například předčasné splacení hypoték mimo termín fixace bude od prosince jednodušší. Bez sankce půjde splatit čtvrtinu zbylého úvěru ročně. Bez poplatku pak půjde splatit hypotéku v případě dlouhodobé nemoci, invalidity či úmrtí dlužníka.

„Významné zlevnění přinese zákon i při prodeji nemovitosti zatížené hypotékou. Banky za to budou moci klientovi naúčtovat jen částku ve výši jednoho procenta z předčasně splácené sumy, maximálně však 50 tisíc korun. A za splacení celé hypotéky mimo uvedené případy si banky budou moci účtovat jen oprávněné náklady,“ uzavírá Michal Koubek.

TIP: Nejlevnější Hypotéky najdete zde

Aktuální nabídku hypotéčních úvěrů si můžete porovnat v online srovnávači cen Porovnej24 a detaily probrat s analytiky call centra Porovnej24, kteří jsou informování o podmínkách na trhu velmi detailně. Zajímavá je podle nich například současná nabídka Komerční banky, která již nyní nabízí mimořádné splátky 25 procent zbylého hypotéčního úvěru ročně zdarma.