Dodavatelé energií zlepší vyúčtování svých služeb

Nová vyhláška nařizuje dodavatelům energií svým klientům zasílat spolu s ročním vyúčtováním i přehled základních informací o spotřebě a platbách za zúčtovací období. Jejím cílem má být zpřehlednit vyúčtování a umožnit zákazníkům srovnat si výhodnost své smlouvy o dodávce energií s jiným produkty na trhu.

„Již dříve měli lidé možnost požádat svého dodavatele o takzvané zúžené vyúčtování, které obsahuje údaje o spotřebě energie, o výši uhrazených záloh, datu jejich splatnosti a o výši přeplatku nebo nedoplatku. Vyhláška však poskytovat tyto informace stanovuje nyní automaticky,“ říká analytička trhu s energiemi Porovnej24 Veronika Balšánová.

TIP: Srovnat Elektřinu během pár minut se srovnávačem produktů Porovnej24.cz

Mít všechny informace je nutné, aby mohla domácnost změnit dodavatele energie a ušetřit. Potřebuje například EAN kód identifikující odběrné místo, sjednaný produkt a distribuční sazbu nebo hodnotu proudového jističe před elektroměrem.

„Všechny tyto údaje jsou nutné pro cenové srovnání různých dodavatelů, pokud zákazník o změně uvažuje. Je skvělé, že nyní je budou odběratelé dostávat přímo se svým vyúčtováním,“ dodává Balšánová.

Součástí nové podoby vyúčtování se ale nestane klíčová informace, kterou lidé potřebují, pokud se rozhodnou dodavatele změnit – totiž, zda mají sjednanou smlouvu na dobu neurčitou nebo určitou a kdy jim závazek končí.

„Toto lidé zjistí přímo ve svých smlouvách,“ říká Balšánová.

TIP: Nejlevnější Plyn najdete zde

Podle ní Dodavatelé nově ale musí zajistit, aby se zákazník dostal i k údajům, které na svém vyúčtování nenajde, protože v minulosti požádal o zasílání takzvaného zúženého vyúčtování. Přístup k údajům neuvedeným na zasílaném vyúčtování lze zajistit třeba zřízením internetového zákaznického účtu.

Co musí obsahovat vyúčtování:

Na první straně faktury za energie zákazníci najdou zjednodušené vyúčtování. Například v případě elektřiny půjde o celkovou spotřebu, počáteční a konečný stav elektroměru nebo celkovou částku, kterou domácnost za energie zaplatila. Odběratelé se konečně dočkají i průměrné ceny za kilowatthodinu, která dosud na faktuře uvedena nebyla. Další stránky faktury za elektřinu, resp. zemní plyn zůstanou tak, jak je dosud známe. Budou odděleně účtovat spotřebu za distribuci, obchodní složku ceny, zahrnou poplatek za výši jističe nebo příspěvek na obnovitelné zdroje.