Nový úvěrový zákon více chrání nemovitosti dlužníků

To, že člověk ručí u hypotéčního úvěru nemovitostí, na jejíž pořízení si peníze půjčil u banky, je normální. To, že ručí celou svou nemovitostí za úvěr v řádu sto tisíců, nebo desítek tisíců korun už zas tak moc normální není. Na tuzemském trhu se spotřebitelskými úvěry se pohybuje mnoho firem a jednotlivců, kteří při poskytnutí úvěru jištěného nemovitostí dlužníka uvedou do smluvních podmínek drakonické sankce. Není výjimečného, když dlužník, který jim nezvládá splácet, nakonec o nemovitost přijde.

„Často jde o velmi smutné případy. Babička z horní dolní si půjčí 60 tisíc korun, aby je půjčila svému vnukovi s tím, že on jí je vrátí. To se nakonec nestane a babička nezvládá sama úvěr splatit. Její úvěr tak kvůli penále, které je v řádu tisíců procent, úvěr zvýší na statisíce. Což je již úplně nad její síly, takže na řadu přijde nemovitost, kterou za úvěr ručí,“ vysvětluje analytik úvěrového trhu Porovnej 24 Michal Koubek.

TIP: Srovnat Hypotéky během pár minut se srovnávačem produktů Porovnej24.cz

Informace o tomto typu takzvaného predátorského úvěrování získává od klientů, kteří volají do call centra Porovnej24 a chtějí pomoci sjednat další úvěr, aby odvrátili hrozbu, že nakonec přijdou o střechu nad hlavou.

„Z toho, co říkají, je zřejmé, že na trhu jsou lidé a firmy, které vyloženě při poskytování úvěru spekulují na to, zda získají nemovitost, jíž věřitel za úvěr ručí, nebo nezískají. Jsou-li úspěšní a věřitel jim nesplatí to, co má, prodejem jeho nemovitosti pak získají fantastický zisk z velmi nízké půjčky,“ dodává Koubek.

Nový zákon o spotřebitelském úvěru by takovému chování měl zabránit. Nově požaduje, aby každý, kdo poskytuje úvěry, měl kapitál ve výši minimálně 15 korun, čímž na trhu skončí i mnoho z nesolidních poskytovatelů úvěrů. A dále zavádí maximální možné sankce za pozdní splátky. Penále v řádu tisíců procent by se díky tomu mělo stát minulostí, i když stále zůstává přítomná otázka, zda nepoctiví poskytovatelé úvěru nenajdou nějaký jiný způsob, jak si pozdní splátky naúčtovat neúměrným úrokem, třeba poplatkem.

„Tak jako tak je dobré, že nový zákon jasně stanovuje, že před prodejem nemovitosti, kterou má věřitel v zástavě, musí být spotřebiteli poskytnuto šest měsíců na doplacení dlužného úvěru. Což je dost dlouhá doba na to, aby věřitel nějakým odpovídajícím způsobem sehnal peníze na to, aby odvrátil prodej své nemovitosti. Třeba již tím, že ji prodá sám a z výdělku dluh zaplatí, přičemž mu zbydou peníze z jeho prodeje, které by si jinak vzala úvěrová firma, která při prodeji nemovitosti penále nastaví většinou do výše prodejní ceny nemovitosti,“ vysvětluje Koubek.

TIP: Nejlevnější Hypotéky najdete zde

Jakkoli na trhu zaznívají hlasy, že nový zákon zdraží hypotéky i spotřebitelské úvěry a všechno jenom zkomplikuje, podle Ministerstva financí, které podobu zákona připravilo, je hlavním cílem nové zákonné úpravy hlavně posílit pozici spotřebitelů na finančním trhu a zpřehlední úvěrový trh tak, aby se snížil počet domácností i jednotlivců, kteří čelí exekucím, dluhům a neschopností je splácet. Na českém téměř neregulovaném trhu zejména s nebankovními půjčkami, nově bude trh hlídat Česká národní banka, v současnosti podniká přibližně 60 tisíc subjektů, které nabízejí úvěry.