Na zvelebení bydlení lidé šetří a berou si i úvěry

Naprostá většina lidí si svůj byt či dům v průběhu času vylepšuje, upravuje či rekonstruuje. Téměř tři z pěti Čechů jsou schopni si na rekonstrukci našetřit a financovat ji pak z vlastních zdrojů. Necelá třetina pak kombinuje úvěr s úsporami a pouze tři lidé ze sta si na celou úpravu bydlení vezmou úvěr. Z průzkumu finanční skupiny Wüstenrot, během něhož byla oslovena tisícovka zástupců české populace, dále vyplývá, že každý devátý Čech má rád změnu a do zásadnějších úprav se pouští celkem  často. Na druhou stranu si své bydlení nijak nevylepšuje jen osm procent Čechů.

„Vylepšení bydlení lidé financují ze svého, případně v kombinaci s půjčkou.Téměř tři pětiny Čechů jsou schopné si na zvelebení, úpravy a rekonstrukce bytu či domu ušetřit a zvládnou je financovat bez půjčky,“ říká Koubek.

TIP: Srovnat Hypotéky během pár minut se srovnávačem produktů Porovnej24.cz

Na vylepšení bydlení si nepůjčují především mladí lidé do 26 let. V průzkumu to uvedlo 68 procent z nich. Naopak nejméně se k této možnosti kloní třicátníci a padesátníci, tedy generace, které buď zakládají rodinu, nebo podporují děti na studiích a jejich rodinná vydání jsou vyšší. Tři z deseti dotázaných řeší úpravy a rekonstrukce domácností kompromisem, a to kombinací naspořených peněz s půjčkou.

TIP: Nejlevnější Hypotéky najdete zde

„Právě ti měli dobře zvážit náklady na úvěr a orientovat se v tom, co nabízí aktuální trh. Mohou ušetřit i desítky tisíc korun. Předpokladem ale je, že všechny své předchozí i a současné půjčky a úvěry splácejí řádně a včas. Pokud to nedělají, banky jim nedají výhodné podmínky. Někdy jim peníze vůbec nepůjčí, takže se musí obrátit na nebankovní instituce, které jsou vždy o něco dražší než banky,“ vysvětluje Koubek.

Jeho slova potvrzují i další výsledky průzkumu. Podle něj jsou Češi obezřetní a nechtějí se neuváženě zadlužovat. Půjčit si na celou rekonstrukci či nové vybavení domácnosti totiž plánují jen tři procenta lidí. Třetina respondentů řeší rekonstrukce, až když zařízení dosluhuje nebo se přestane líbit, pětina pak volí úpravy při nějaké specifické situaci, jako je například narození dítěte, jeho dospívání, odchod od rodiny, přistěhování partnera nebo ze zdravotních důvodů. Třetina lidí se chystá k nějaké zásadnější úpravě či rekonstrukci například kuchyně či koupelny v případě, že staré zařízení již dosloužilo nebo se přestalo líbit. Podle průzkumu každý desátý Čech však miluje změnu natolik, že se do větších rekonstrukcí pouští i častěji než jednou za deset let.