Zdraží povinné ručení nová legislativa? A kdy?

Podle něj zdražení nebude skokové, ale pozvolné. A dotknout by se mělo starých i nových klientů pojišťoven. Do cen zasáhne změna související s novelou zákona číslo 168 z roku 1999, která bude od začátku příštího roku upravovat rozsah a podmínky pro pojištění povinného ručení. Novela s sebou přinese nové povinnosti jak pro klienty, tak pro pojišťovny, kterým nařizuje kalkulovat pojistné tak, aby zabezpečily trvalou splnitelnost svých závazků.

„Toto není nic jiného než zdražení. Trh bude bezpečný, protože pojišťovny ve chvíli, když by v jednu chvíli nabourala všechna auta světa, budou sto zaplatit všem pojistné, ale tento státem nařízený luxus bude něco stát. A s největší pravděpodobností si za něj připlatí i motoristé,“ říká s trochou nadsázky analytik pojistného trhu Porovnej24 Zdeněk Novák.

Průměrné ceny povinného ručení klesaly hlavně mezi roky 2008 až 2013. Spadly až o 28 procent. Podle Nováka mnohé pojišťovny přitom tak už nyní vyplácejí za škody způsobené motorovými vozidly víc, než na pojištění vyberou. K nízkým cenám je tlačí konkurenční trh, ale i náročnost klientů, kteří chtějí za co nejnižší ceny pestrou nabídku produktů s přidanou hodnotou vyššími limity do svého povinného ručení.

„Trh s povinným ručením je velmi dynamický. Kdo ho sleduje, na tom může řádně vydělat, protože to, co třeba pojišťovny nabízely dříve výhradně v rámci havarijního pojištění, dnes běžně, sic za příplatek, nabízejí u povinného ručení,“ vysvětluje Novák.

On sám do budoucnosti očekává nejenom mírný nárůst ceny u povinného ručení, ale na druhou stranu i nově nabízená povinná ručení ve velmi jednoduché a transparentní formě. První vlaštovkou v tomto ohledu je aktuální nabídka jedné z českých pojišťoven na trhu, která pro výpočet výše pojistného nezohledňuje objem motoru, ale počet ujetých kilometrů.

„To, že k významným změnám na trhu dojde jak v nabídce, tak v ceně, je jisté. Jakmile vstoupí v platnost změna vyplývající z novely, pojišťovny toho využijí. A podle mého názoru docela po právu, protože vlivem narůstajících bonusů je již nyní celý segment na hranici své rentability,“ vysvětluje Novák.

Podle něj ale dobré i to, že ze současné situace stále ještě mohou profitovat ti klienti pojišťoven, kteří se již nyní rozhodnout sjednat si výhodnější povinné ručení, vybrat si mezi stovkami typů i cen povinného ručení.

„K tomu je náš srovnávač cen a podmínek smluv Porovnej24 ideální. Navíc se jeho prostřednictvím, jednoduchého mailu nebo telefonu, dá nové povinné ručení i rychle bezproblémově sjednat,“ uzavírá Zdeněk Novák.