Nový zákon z trhu vyhnal drobné poskytovatele úvěrů. Chrání tím dlužníky?

Ještě donedávna se na trhu s úvěry pohybovaly stovky nebankovních úvěrových institucí a tisíce soukromníků. Nový zákon o spotřebním úvěru tomu udělal přítrž. Na každého, kdo poskytuje úvěry, uvalil mnoho podmínek. Jednou z nich je i prokázání dostatečné odbornosti a 20 milionů korun základního kapitálu. A pak také získání licence od ČNB.

Na trhu donedávna působilo odhadem až 50 tisíc lidí a firem, kteří nabízeli půjčky různého rozsahu. K podnikání s úvěry postačovalo mít jen živnostenský list.

„Teď už to nejde. I malá firma musí splňovat zmíněná tvrdá pravidla. A trh se podle očekávání řádně pročistil. Česká národní banka obdržela jen 108 žádostí o povolení k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelských úvěrů. Vedle toho přišlo ještě 353 žádostí o samostatného zprostředkovatele a 16 žádostí o takzvanou akreditaci,“ říká manažer Porovnej24 Zbyněk Laisek.

Získat jakýkoliv úvěr od banky či nebankovní firmy oficiální cestou je od prosince 2016 těžší. Platí to i pro mikropůjčky do pěti tisíc korun. Finanční instituce musejí své klienty detailně lustrovat, zda jsou schopni splácet. Pro část hlavně sociálně slabých se tak oficiální půjčky stávají nedostupné. Týká se to zejména těch, kteří již nezvládají řádně splácet již sjednané úvěry.

„Problém je, že s omezením nabídky úvěrových služeb ale nepoklesne poptávka po nich a spotřebitelé, kteří nesplní podmínky férových licencovaných poskytovatelů, budou svou poptávku uspokojovat mimo regulovaný trh,“ upozorňuje i na vyjádření České asociace věřitelů Zbyněk Laisek.

Část lidí, kteří se doteď živili půjčkami, začnou fungovat jako tzv. vázaní zástupci či zprostředkovatelé úvěrů od licencovaných firem. I ti by však měli být opatrní, stejně ale i jako jejich klienti. Například Česká obchodní inspekce loni provedla 146 kontrol u osob, které byly zprostředkovateli úvěrů. Pětina z nich porušovala zákon a inspekce rozdala pokuty za 5,5 milionu korun.

„V tomto ohledu není jiného doporučení, než toho, které našim klientům radíme před sjednáním každého úvěru. Pokud už úvěr potřebujete, srovnejte si nejdříve nabídku na trhu, zvolte si pro sebe ten nejvýhodnější a řádně a včas ho zaplaťte, abyste za něj nemuseli platit více, než musíte,“ uzavírá Zbyněk Laisek.

Publikováno