Bankovní účet zcela zdarma? Víme, kde jej získáte

 

Neplaťte, za co nemusíte. Vězte, že platit v dnešní době za běžný účet je jako jezdit lyžovat na české hory. Sice víte, že jinde, třeba v Rakousku, je to o 100% lepší, ale prostě zvyk je železná košile. Strhněte ji ze sebe jednou provždy.

Zvyky jsou skvělá věc. Jenže věta: „Já jsem pořád u nich, protože jsem na to zvyklý,“ mi trhá uši. Změnit banku je dnes jednodušší, než si myslíte. Za prvé vás vůbec nebude přemlouvat, abyste u nich zůstal (možná malilinko) a za druhé můžete odejít klidně hned teď. Žádná smlouva, přes kterou nejede vlak, vůbec neexistuje. Krásný pocit? A to není všechno!

Doufám, že jste už dokousali poslední sousto předkrmu a můžeme se vrhnout na hlavní chod. Jsme sice malá země, ale můžeme si (díkybohu) vybírat. Chcete běžný účet zdarma? Equa Bank, MBank, Air Bank, Fio Banka. Hned teď a bez podmínek, tečka. Prostě přijdete na pobočku, dáte si kávu a za deset minut odcházíte s novým účtem. Bez kávy to zvládnete za pět, vyzkoušel jsem to za vás.

 

„Účet zdarma zní skvěle, ale z vlastní zkušenosti vím, že ani kuře zadarmo nehrabe. Není v účtu zdarma nějaký háček?“

Výše zmíněné banky nabízí účet zdarma bez jakýchkoliv dalších podmínek. Ostatní instituce mají následující pravidla:

UniCredit Bank – Dva měsíce od založení účtu neplatíte vůbec nic, ale pak je potřeba na něj uložit 12 000 Kč měsíčně. Jinak platíte 199 Kč. Tedy v měsíc, kdy podmínku nesplníte. Vyhovuje? Dobře, právě jste našli svou banku.

Raiffeisenbank – Dva měsíce od založení účtu také neplatíte nic, ale potom? Potom tam pošlete 15 000 Kč a udělejte tři odchozí transakce. Jednou za měsíc. Pokud na to zapomenete, přijdete o 99 Kč.

ČSOB  – Banka s tradicí, u které budete mít účet zdarma. Jo, pozor. Budete, ale musíte na něj vložit měsíčně 15 000 Kč.

ERA – Opět je zde podmínkou uložit 15 000 Kč za měsíc.

Moneta Money Bank – Jestli je pro vás 15 000 Kč moc, ale Air Bank má nesympatické reklamy, zkuste Monetu. Ta se přejmenovala a jako bonus za vedení účtu po vás chce jen 7 000 Kč měsíčně. To dáte, ne? Kdyby to nešlo, tak to dělá 149 Kč. Ale těch sedm tisíc posíláte až třetí měsíc od založení.

 

Využijte kodexu mobility

Pokud se bojíte, že ohledně změny bude hromada zařizování, nemusíte. Dnes existuje takzvaný bankovní kodex mobility, který funguje velice jednoduše. Vyberete si banku, vyplníte jednoduchý formulář a nová banka zařídí všechny náležitosti ohledně přechodu za vás. Vy pak jen přijdete do své stávající, necháte jim tam autogram a máte to z krku.

K nové bance se vám převedou i všechny pravidelné platby, takže i od nastavování máte pokoj. Číslo účtu ale stejné nezůstane. Pokud tedy čekáte na peníze, zrušte svou starou banku až potom. Jinak je budete složitě dohledávat, a to je škoda.

Vedení účtu zdarma není jediná věc, která by vás měla zajímat. Podívejte se, kolik stojí třeba výběr z bankomatu, příchozí platba, odchozí platba. Banky navíc nabízí i výhodné spořící účty. Ale o tom třeba někdy příště.