Nástrahy, na které si dejte pozor při výběru bytu

Pokud si v tuto chvíli hledáte bydlení, je doslova za pět dvanáct nebo možná i lehce po dvanácté. Proč? Ceny bytů i pronájmů neúprosně rostou a bude hůř. Nenechte se ale jednou větou rozházet. Pořád je totiž dostatek času vybrat si chytře a nad investicí se zamyslet. V dnešním článku vám ukážeme, jak postupovat při výběru hnízdečka, ve kterém se možná usadíte na celý život.

 

Odborníci se shodují, že u nás nastává podobná situace jako v některých zemích západní Evropy. Rychlý ekonomický růst, zvyšující se mzdy a nepřeberné nabídky práce ženou lidi do větších měst, což se odráží na raketovém růstu cen nemovitostí a pronájmů. Je pravděpodobné, že v následujících měsících se ceny ještě navýší.

Možná jste už na pár prohlídkách byli a v hlavě se vám míhají obrázky interiérů, kuchyňských linek a prosklených lodžií. Které obydlí je to pravé, kde zapustit kořeny? Vzhled bytu by však neměl být jedinou věcí, která rozhodne o vašem budoucím hnízdě. Než přeberete klíče, mrkněte na pár užitečných rad níže.

Lokalita
Byt je to krásný, ale hned naproti se schází na lavičce pochybné existence. Kousek od domu je sice zastávka, ale autobus zde jezdí jen dvakrát denně – ráno a večer. Nejbližší les je na druhé straně města, takže je to spíš na to vzít auto a dojet si do něj. Parkování sice před domem je, jenže bývá většinou zaplněné. Nedaleko jsou totiž kanceláře a parkují zde tamní zaměstnanci. Klíčem k vysněnému bydlení je prověřit si danou lokalitu. Položte si pár základních otázek. Je tady hřiště pro děti? Jsou poblíž restaurace? Dostanu se večer v pohodě domů?

Po prohlídce nemiřte hned domů, ale dopřejte si delší procházku danou lokalitou. Možná zjistíte, že každou půlhodinu zde projíždí vlak, jehož hlukem se otřásají zdi domů. Nebo hned za rohem je továrna, produkující nevábný chemický odér.

Sousedé
Bez jakéhokoli zaváhání se zeptejte pronajímatele na své budoucí sousedy. Není nic špatného na tom, že chcete vědět, zda je dům plný klidných lidí, či milovníků divokých domácích večírků. Zde platí pořekadlo dvakrát měř, jednou řež. Vydejte se proto i za svými sousedy. Obejděte třeba tři nejbližší dveře a chvíli si s lidmi pohovořte o situaci „v baráku“. Pokud budete mít jakékoliv pochybnosti, raději hledejte jinde. Není nic horšího, než mít vedle sebe souseda ignoranta, kterému je úplně jedno, že vstáváte v pět ráno do práce.

Vlastnictví nemovitosti
Být příliš důvěřivý se rozhodně nevyplácí. Pokud si tedy nekupujete zcela nový byt od developerské společnosti, ale přebíráte již něco staršího od domnělého majitele, raději si ho před podepsáním smlouvy proklepněte. Nejjednodušší cesta je jít do výpisu z katastru nemovitostí, který je veřejně přístupný veřejnosti. I zde ale mohou dobře posloužit sousedé. Nesnažte se před nimi hrát zbytečné divadlo. Ptejte se slušně, ale upřímně. Prostě jim povězte, co v tuhle chvíli řešíte a jestli se s panem nebo paní znají nějak více.

Technický stav

Při prohlídce mějte oči na stopkách a bedlivě pátrejte po všech nedokonalostech. Je podlaha rovná, nemá v sobě prohlubně či propadlá místa? A co stěny, jsou neporušené, nebo se na některých místech odlupuje omítka či jsou dokonce vidět praskliny? Nezaškodí i poklepat na kachličky v koupelně, zda neuslyšíte dutý zvuk, který by signalizoval jejich špatné nalepení. U starších bytů se rovněž vyplatí zkontrolovat stav stupaček.

Budoucnost
Před nastěhováním myslete také s předstihem na budoucnost. U vás to může například znamenat, že nebudete brát 2+1, ale 3+1, protože chcete mít dítě a to zcela jistě ocení dětský pokoj. Až si odpovíte na otázky ohledné své budoucnosti, snažte se dopátrat odpovědí na budoucnost lokality.

Možná přemýšlíte nad koupí bytu v klidné oblasti poblíž zeleného parčíku s jezírkem. Už se vidíte, jak si do něj každé ráno chodíte zaběhat. Jste si však jisti, že toto uspořádání tu bude i za pár let? Rozhodně se vyplatí nahlédnout do městského územního plánu a zjistit, jaké stavební operace vaši lokalitu v budoucnu čekají. Vyhnete se tak nemilému překvapení, až začnou přímo pod vašimi okny stavět dálnici. Můžete tak zjistit i další užitečné informace, například to, že místní škola už tady v příštím roce vůbec nebude a nejbližší leží 5 kilometrů daleko.

Sepište si pro a proti

Rozhodujete se mezi více možnostmi bydlení? Pro někoho může být starší byt v poklidné periferní oblasti snem, někdo by z takové varianty zešílel, protože preferuje moderní bydlení přímo v srdci města. Zjistěte, zda je pro vás daná nemovitost ideální díky vylepšené verzi pro a proti. Napiště si seznam všech výhod a nevýhod a každé z nich přiřaďte počet bodů od 1 do 10 podle toho, jak moc je pro vás daný aspekt důležitý. Například pro někoho je byt s terasou prioritní, tak této výhodě přiřadí 10 bodů. Naopak mu příliš nevadí rušná ulice u domu, tudíž této nevýhodě přiřadí třeba jen 2 body. Výhody odečtěte od nevýhod a pro každý byt tak získáte počet bodů, vyjadřující nejen vlastnosti dané nemovitosti, ale rovněž i vyjádření vašich preferencí.