Tipy na české památky zdarma

Nevyšly vám letos na exotiku peníze? Nebo jste se ze zahraničního zájezdu právě vrátili a na další trmácení nemáte chuť?  Pokud stále máte mírné cestivatelské chutě a zbylo vám po dovolené pár korun, zkuste okruh po českých památkách. Jestliže vám korun zbylo tak akorát tak na vlak, nastupte do něj a vyražte na zrovna ty památky, které si můžete prohlédnout zdarma.

Praha občas zdarma

Kousek interiéru Pražského hradu si užijte bez poplatku prostřednictvím návštěvy jeho Obrazárny, kde se pokocháte částí umělecké sbírky Rudolfa II.  Obrazárna je zdarma přístupná každé pondělí od 16 do 18 hodin.

Dalším způsobem, jak se bez finančního výdeje vetřít pod střechu Hradu, je návštěva Lobkowiczkého paláce, který je součástí světového dědictví UNESCO. Zdarma můžete překročit práh jeho dveří každou první středu v měsíci rovněž od 16 do 18 hodin.

Valdštejnský palác je otevřený zdarma od dubna do října každý víkend od 10 do 17 hodin, od června do září do 18 hodin. Ve zbylých studenějších měsících už jen každý první víkend v měsíci a to od 10 do 17 hodin. Valdštejnská zahrada je přístupná bezplatně po celý rok.

Jestliže se vám zmíněné termíny nehodí, můžete se zkusit zúčastnit některého z veřejných slyšení Senátu, který v paláci zasedá. Rozpis slyšení najdete na webu Senat.cz.

Praha vždy zdarma

Přední část Katedrály sv. Víta v exteriérech Hradu je volně přístupná každý den, ostatní prostory včetně věže jsou za poplatek.

Kostel Panny Marie Vítězné i s Pražským jezulátkem si můžete vychutnat rovněž zdarma. Naleznete ho na Malé Straně pod Petřínem.

Čechy občas zdarma

K zámku Hluboká se bezplatně přikradete díky zámecké jízdárně, která nabízí volný vstup do všech expozic každou neděli a o státních svátcích. Od 2. října do 15. května je vstup zdarma každý den, ale už pouze na stálou expozici.

Na zámku Kačina u Kutné Hory se zdarma dostanete do Muzea českého venkova opět o státních svátcích, tedy 8. května, 5. a 6. července, 28. září a 28. října.

Čechy vždy zdarma

Památník Lidice, kde si připomenete smutnou leč podstatnou kapitolu moderních dějin, je zdarma přístupný po celý rok, za muzeum a galerii si ale musíte připlatit. Obdobně je to s pietním územím Ležáky, které je zajímavé svým pojetím „hrobodomů“.

To, že Přemyslovci začínali od píky, respektive od pluhu, si můžete připomenout u Stadického Pomníku Přemysla oráče v Ústeckém kraji. Na podezřelou kasičku či budku zde nenarazíte.

V Olomouci se můžete volně pohybovat takřka všude. Mezi nejoblíbenější památky patří Svatý kopeček s barokním chrámem Navštívení Pany Marie. Zdarma se dostanete i na věž a střechu kostela sv. Mořice, odkud se můžete pokochat panoramatem města. Další katedrály a kostely v centru Olomouce vás rovněž přivítají bez nastavené dlaně.

Na Svatý kopeček se dostanete rovněž zdarma v Mikulově, nemluvě o Zřícenině hradu Děvičky nacházející se poblíž – nezapomeňte, že drtivou většinu zřícenin a hradů v Čechách si užijete bez poplatků také, za prohlídku s průvodcem si však připlatíte.

V Brně se zdarma podíváte do katedrály sv. Petra a Pavla. Připlatit si musíte za výhled z věže a do klenotnice, – jde však o pár drobných, které získáte příležitostnou žebrotou do dvaceti minut.

V kouzelný den, 28. října, vás pak zve Technické muzeum Brno do svých mimobrněnských památek, rozsypaných po celé Moravě. Prohlédnout si můžete Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou, Vodní mlýn ve Slupi, Kovárnu v Těšanech, nebo třeba Areál čs. opevnění v Šatově.

Návod na nevázané a poučné řádění mezi bezplatnými vstupy do českých památek už máte. Nezbývá tedy už nic jiného než popřát: Úspěšný lov!